۸تیر۱۴۰۰
شورای ملی مقاومت |
این مجموعه با استفاده از متن برنامه و مصوبات شورا و نیز بیانیهها، پیامها و مصاحبههای مسئول شورای ملی مقاومت تهیه و تدوین شده است.
مجموعهی حاضر تلاش اندکی است در این راستا و جهت آشنایی اولیه هموطنان عزیز و عموم مشتاقان آزادی ایرانزمین و مرور کوتاهی است بر دیدگاهها، طرحها، برنامهها و تاریخچهی شورای ملی مقاومت.
آشنایی با شورای ملی مقاومت
چاپ اول: خرداد ۱۳۷۳
چاپ دوم: خرداد ۱۳۷۴
چاپ سوم با افزودن موارد تکمیلی: تیر۱۳۷۵
گردآورنده: مهدی خدایی صفت، از دبیران شورای ملی مقاومت
انتشارات ایران کتاب
فهرست مطالب
فصل اول – آشنایی با شورای ملی مقاومت
شورای ملی مقاومت
وظیفه و نقش شورا
آشنایی با ترکیب شورا
شرایط عضویت
پارلمان مقاومت
تشکیلات شورای ملی مقاومت
کمیسیونها
نمایندگان شورا
دولت موقت ائتلافی
پیرامون نام و ساختار دولت موقت
رئیسجمهور
مصوبه شورا – مادهی ۷ اصلاحی
استعفای رئیسجمهور از مسؤلیتهای سازمانی
فصل اول: آشنايي با شوراي ملي مقاومت
شورای ملی مقاومت
شوراي ملي مقاومت جايگزين دموكراتيك و مردمي رژيم خميني است. اين شورا كه سيماي سياسي مقاومت عادلانهی مردم ايران عليه ديكتاتوري ضدبشري خميني را نمايندگي ميكند، ائتلاف سياسي فراگيري است از سازمانها و شخصيتهاي مترقي، انقلابي و مردمي ميهنمان كه در ۳۰تير ماه ۱۳۶۰ توسط آقاي مسعود رجوي در تهران بنيانگذاري شد.
وظيفه و نقش شورا
شوراي ملي مقاومت براي سرنگون كردن رژيم خميني و استقرار دموكراسي وحاكميت مردم در ايران تشكيل شده است . انتقال حاكميت به مردم كه از مجراي انتخابات عمومي و تأسيس مجلس مؤسسان ميگذرد، توسط دولت موقت انجام ميگيرد. بههمين جهت وظيفه شورا در ماده اول اساسنامهاش اين چنين تعريف شده است:
«شوراي ملي مقاومت براي سرنگوني رژيم خميني و استقرار دولت موقت تشكيل شده است»
۱۳سال پس از تأسيس، اكنون شوراي ملي مقاومت باپشتوانهی مقاومتي مصمم وآبديده، ناشي از رنج وخون صدهزار شهيد، باپشت سر گذاشتن مراحل تثبيت و گسترش خود، با دردست داشتن برنامه، طرح و سياست مشخص و اعلام شده و با برخورداري از اعتبار و مقبوليت ملي وبينالمللي آماده است تا در نقش جانشين سياسي، به ايفاي مسئوليت تاريخي وميهني خود بپردازد.
آشنائي با تركيب شورا
تعداد اعضاي شوراي ملي مقاومت در حال حاضر ۲۳۵ نفر است. نيمي از اعضاي شورا را زنان تشكيل ميدهند. ۶ سازمان سياسي و ۲۲۹ شخصيت در آن حضور دارند كه گرايشات مختلف فكري، اجتماعي و سياسي را نمايندگي ميكنند. استادان متعهد دانشگاهها و مدارس عالي كشور، جبههی دموكراتيك ملي ايران، جمعيت دفاع از دموكراسي و استقلال ايران (داد)، سازمان چريكهاي فدايي خلق ايران، سازمان مجاهدين خلق ايران و كانون توحيدي اصناف سازمانهاي عضوشورا هستند. ديگر اعضاي شورا از جمله شامل هنرمندان و نويسندگان، پزشكان، تجار و بازاريان، استادان دانشگاه، نظاميان، ورزشكاران، سياستمداران، كارشناسان، صاحبان صنايع و فرماندهان ارتش آزاديبخش ملي ايران ميباشند.
از سوي ديگر شوراي ملي مقاومت در برگيرندهی تنوع مذهبي و قومي ايرانزمين از كرد و بلوچ و عرب تا ترك و فارس و تركمن و مسلمان و غير مسلمان ميباشد.
شوراي ملي مقاومت همچنانكه يادآور شديم گسترهی فراگيري است كه فقط دار و دستههاي طرفدار شاه و خميني را در بر نميگيرد. بدين ترتيب نمايندگان تمامي مردم ايران از هر قشر و طبقه، با هر نوع گرايش و انديشه و صاحب هر نوع دين و مذهب و يا بدون مذهب در آن جاي دارند، ميتوانند در شورا نماينده داشته باشند وشوراي ملي مقاومت آنانرا نمايندگي ميكند.
شرايط عضويت
مادهی ۵ اساسنامه شورا چگونگي عضويت را مشخص كردهاست:
«پذيرش هر عضو جديد در شورا، مستلزم التزام به برنامهی شورا و دولت موقت ووظايف مبرم آن و ساير مصوبات شوراست كه بايستي همراه با تقاضاي پيوستگي به شورا، كتباً به مسئول شورا اعلام شود.اين تقاضا در نخستين نشست شورا مطرح ودر صورت تصويب (مطابق مادهی ۴) * متقاضي ازآن پس عضو شورا محسوب ميشود».
پارلمان مقاومت
شوراي ملي مقاومت هم جايگزين سياسي است وهم مطابق مادهی ۲ اساسنامهاش در نقش پارلمان و مجلس ملي عمل ميكند و تصميماتش براي اعضاي شورا الزامآور است:
مادهی۲ اساسنامه: «اين شورا تا تشكيل و اعلام آمادگي مجلس مؤسسان و قانونگذاري ملي، موقتا وظائف قانونگذاري و نظارت بر ادارهی امور كشور را بر عهده دارد».
تشكيلات شوراي ملي مقاومت
مسئول شوراي ملي مقاومت آقاي مسعود رجوي است. شورا يك دبيرخانه مركزي در پاريس دارد. مسئوليت دبيرخانه با آقاي محسن رضايي دبير ارشد شوراست. شورا جمعاً ۵ دبير دارد. ارگان تصميمگيري در شورا، اجلاسيه شوراست. علاوه بر اجلاس عادي، شورا ي ملي مقاومت بر حسب ضرورت، اجلاس «فوقالعاده» نيز برگزار ميكند.
كميسيونها
در حال حاضر ۱۸كميسيون، كارهاي تخصصي و پژوهشي بر روي طرحها و برنامههاي آيندهی شورا را بهعهده دارند. گروههاي كار با شركت جامعههاي متخصصان و پژوهشگران ايراني در كشورهاي مختلف، كميسيونها را ياري ميرسانند. گردآوري اطلاعات و آمار و ارقام دقيق از وضعيت اقتصادي و اجتماعي ايران نيز بخشي از فعاليت كميسيونها را تشكيل ميدهد كه حاصل آن در بولتن هر كميسيون منعكس ميگردد. كميسيونها ممكن است تقنيني و يا اجرايي باشند.
كميسيونهاي اجرايي، پايههاي دستگاه اجرايي دوران انتقال (دولت موقت) خواهند بود.
نمايندگان شورا:
شوراي ملي مقاومت در حال حاضر در كشورهاي اروپا، آمريكا، كانادا، عراق و اردن، دفاتر نمايندگي و نماينده ثابت دارد.
دولت موقت ائتلافي
دولت موقت كه پس از سرنگوني رژيم خميني و طي دوران انتقال، مسئوليت ادارهی امور مملكت را به عهده خواهد گرفت، دولت جمهوري دموكراتيك اسلامي ايران است.
طبق مادهی ۷ اساسنامهی شوراي ملي مقاومت، «مسئوليت تشكيل دولت موقت و تعيين وزرا بر عهدهی آقاي مسعود رجوي، نمايندهی سازمان مجاهدين خلق ايران است. اين دولت مطابق برنامه و وظايف مبرم دولت موقت و ساير مصوبات شورا عمل خواهد نمود».
آقاي مسعود رجوي دولت موقت را يك دولت ائتلافي خوانده كه اعضاي آن از ميان اعضاي مختلف شورا انتخاب خواهند شد.
وظيفهی اساسي دولت موقت، انتقال حاكميت به مردم است. در فصل اول برنامهی دولت موقت، اطلاعات بيشتري در مورد اين دولت ذكر شده كه چند مادهی آن را عيناً نقل ميكنيم:
«۱ ـ دولت جمهوري دموكراتيك اسلامي ايران، دولتي است موقت، كه اساساً وظيفهی انتقال "حاكميت" به مردم ايران و مستقر ساختن حاكميت جديد ملي و مردمي را به عهده دارد.
مادهی الحاقي الف ـ وظيفهی "انتقال حاكميت" تا آنجا كه به دولت موقت مربوط ميشود، به محض تشكيل "مجلس مؤسسان و قانونگذاري ملي" و اعلام آمادگي اين مجلس براي تقبل مسئوليتها و وظايف خود، پايان ميپذيرد.
مادهی الحاقي ب ـ "مجلس مؤسسان و قانونگذاري ملي" حداكثر تا ۶ ماه پس از سرنگوني رژيم خمینی و استقرار دولت موقت، از طريق انتخابات آزاد، با رأي عمومي، مستقيم، مساوي و مخفي تشكيل خواهد شد.
مادهی الحاقي ج ـ بلافاصله پس از اعلام آمادگي مجلس، نخستوزير دولت موقت جمهوري دموكراتيك اسلامي ايران استعفاي خود را به اين مجلس تقديم خواهد نمود.
۲ ـ اين دولت مشروعيت خود را تماماً از مقاومت عادلانهی مردم ايران عليه رژيم ارتجاعي خميني و خونبهاي رشيدترين فرزندان مجاهد و مبارز اين ميهن عليه ديكتاتوري و وابستگي كسب ميكند».
پيرامون نام و ساختار دولت موقت
آقاي مسعود رجوي در اجلاس شهريورماه۱۳۷۲ شورا گفت: دولت موقت جمهوري دموكراتيك اسلامي ايران كه عمر آن ۶ماه پيشبيني شده (تا هنگام تأسيس و اعلام آمادگي مجلس مؤسسان و قانونگذاري ملي) يك دولت ائتلافي است كه در آن هم مجاهدين و هم ديگر اعضاي شورا حضور خواهند داشت. مسئول شوراي ملي مقاومت به اين ترتيب عملاً بر گفتههاي قبلي خود تأكيد گذاشت كه اين دولت ساختار مذهبي ندارد و هيچ امتيازي براي گروه، دين يا مذهب خاصي در نظر نميگيرد. شوراي ملي مقاومت همچنانكه در طرح «رابطهی دولت موقت جمهوري دموكراتيك اسلامي ايران با دين و مذهب» مصوب ۲۱آبان۱۳۶۴ خاطر نشان كرده حساب دين را از دولت جدا ميداند.
در رابطه با ذكر كلمهی «اسلامي» در نامگذاري دولت موقت، مسئول شورا در مصاحبههاي خود توضيحات مبسوطي داده است. از جمله در كنفرانس راديو تلويزيوني ديماه ۱۳۷۱، مسئول شورا در پاسخ به سؤالي در اينباره گفت:
«ببينيد، من كه مسلمان و به ايدئولوژي مجاهدين معتقدم، اما حتي اگر اينطور هم نبود باز هم به شما و به اين مقاومت ايران و به مجاهديني كه آخوندهاي دژخيم خمينيصفت را لت و پار ميكنند سفارش ميكردم كه با اين تركيب، يعني با حفظ كلمهی اسلام در نام دولت موقت، اين حربه را از دست دشمن دربياوريد و نگذاريد جنگ خودش با مردم را به جنگ اسلام و غيراسلام تبديل كند.اين را به تودههاي مردم در سراسر ايران نشان بدهيد. ميدانيد كه 8/۹۸% مردم ايران مسلمان هستند و باز هم ميدانيد كه خميني به اين دليل توانست اين همه جنايت را مرتكب شود كه نخستين ويژگيش قبل از هر چيز، دجاليت و اسلامپناهي دين فروشانهاش بود. به دور و بر خودتان در اين منطقه از جهان بنگريد تا صحت اين نقطه نظر كه از همان سال ۶۰ از آن دفاع كردهايم روشنتر شود. بيجهت نيست كه اكنون بسياري در گوشه و كنار جهان به اين نتيجه ميرسند كه تنها اين مقاومت (ايران) راه حل پديدهی قشريگري و ارتجاع مذهبي است... واضح است كه در نام "شوراي ملي مقاومت" قيد "اسلامي" ضرورتي نداشته و ندارد. اما در مورد دولت موقت ۶ ماههيي كه برپايي آن به مجاهدين احاله داده شده است وضع فرق ميكند و امروز بعد از ۱۲ ـ ۱۱ سال به روشني ميبينيم كه تشخيص آن روزمان درست بوده و دقيقاً ميبايستي حربهی اسلام را از دست دينفروشان دجال خارج نموده و با آن بر سر و فرق خودشان بكوبيم والّا چنين جلوه ميدادند كه گوئيا دعوا بر سر كفر و اسلام به روايت خميني است».
رئيسجمهور
رئيسجمهور برگزيدهی مقاومت، خانم مريم رجوي از آنجا كه به هيچ سازمان و حزب خاصي تعلق ندارد سمبل يگانگـي كشور و وحدت ملي تمامي ايرانيان است.
خانم مريم رجوي در اجلاس ۶شهريور۱۳۷۲ شوراي ملي مقاومت، به اتفاق آرا به عنوان رئيسجمهور آيندهی ايران در دوران انتقال برگزيده شد. ايشان جهت احراز مسئوليتهاي مربوط به رياستجمهوري، استعفاي خود را از مسئوليتهاي قبلي در سازمان مجاهدين خلق و ارتش آزاديبخش ملي ايران اعلام نمود.
مصوبهی شورا
۶شهريور۱۳۷۲ ـ مادهی۷ اصلاحي
«مقام رياستجمهوري دموكراتيك اسلامي ايران برعهدهی خانم مريم رجوي خواهد بود:
۱ ـ تعيين زمان مناسب اعلام اين مصوبه، برعهدهی مسئول شوراست.
۲ ـ به محض تصدي رياستجمهوري در ايران، خانم مريم رجوي از كليهی مسئوليتهاي سازماني خود استعفا خواهد كرد.
۳ ـ دورهی رياستجمهوري ايشان، پس از تصويب قانون اساسي جمهوري جديد در مجلس مؤسسان و قانونگذاري ملي و انتخاب رئيسجمهوري جديد ايران پايان ميپذيرد».
استعفایرئيسجمهور ازمسئوليتهایسازمانی
«با توجه به مصوبهی ۶شهريور۱۳۷۲ شوراي ملي مقاومت ايران كه به من ابلاغ گرديد و با توجه به نظر مسئول شورا و كليهی خواهران و برادرانم دربارهی ضرورت اعلام اين مصوبه، به منظور كسب آمادگي براي عهدهدارشدن وظايف جديد و كمك به مسعود براي پايهريزي تشكيلات و سازمان كار دولت آينده و همچنين به خاطر آمادهنمودن سازمان مجاهدين خلق ايران و ارتش آزاديبخش ملي ايران براي برعهدهگرفتن مسئوليتهاي بيشتر پس از اعلام مصوبهی شورا، به نحوي كه تشكيلات مجاهدين و سازمان رزم سرنگوني در ارتش آزاديبخش از بابت اشتغالهاي جديد من دچار هيچ كمبودي نباشد و انشاءالله كارآيي مضاعف هم پيدا كند، بدين وسيله استعفاي خود را از موضع مسئول اول سازمان مجاهدين و همچنين استعفا از جانشيني فرمانده كل ارتش آزاديبخش را اعلام ميكنم.
مريم رجوی
۲۶/۶/۱۳۷۲»
---------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------
---------------------------------------------
----------------------------------------------------
----------------------------------------------------
----------------------------------------------------
----------------------------------------------------
----------------------------------------------------
----------------------------------------------------