۱شهریور۱۴۰۱
عکس از آرشیو
مناطق آزاد در هر کجای جهان مقصد و مقصود روشنی دارند و با اهداف مشترکی ساخته میشوند
جذب سرمایههای خارجی، ایجاد فرصتهای شغلی جدید، کسب درآمد ارزی، افزایش صادرات، جذب نقدینگی سرگردان، محرومیت زدایی و بسیاری از هدفهای مطلوب دیگر. به همین خاطر است که هر کشوری برای راهاندازی و تأسیس مناطق آزاد، با مجموعهیی از تسهیلات و معافیتهای مالیاتی، بخشودگی سود گمرکی و... تلاش میکند تا بتواند از این طریق به افزایش اشتغال، رشد صادرات و بالا بردن درآمد و آبادانی کشور کمک کند.
اما ببینیم در کشور خودمان وضعیت مناطق آزاد چگونه است؟ در ایران هشت منطقه آزاد تجاری ایجاد شده است که در بخشهای جنوبی و شمالی کشور و در محدوده مرزهای آبی و خاکی واقع شدهاند.
حاصل ۳دهه فعالیت مناطق آزاد چه بود؟
نزدیک به سه دهه از عمر این مناطق در ایران میگذرد و مانند هر بخش دیگری که در تیول کارگزاران رژیم آخوندی و پاسداران نگهبانشان قرار گرفته این مناطق جز هدر دادن انبوهی سرمایه ملی و از بین بردن امکانات و فرصتهای نایاب ثمری نداشته است. دستآورد آن فرار مالیاتی، قاچاق کلان حکومتی، پولشوییهای نکبتبار با تأسیس شرکتهای صوری و انواع کلاهبرداریهای تو در تو و واردات هنگفتی است که میلیاردها دلار و تومان را نصیب نمایندگان خامنهای و دولت رئیسی و دیگر شرکا کرده است.
سایت حکومتی الف ۲۹مرداد ۱۴۰۱ نوشت: «پدیدههایی همچون فرار مالیاتی، ثبت شرکتهای صوری، جایگزینی واردات به جای صادرات، تبادلات مالی غیرشفاف و نبود زیرساختها از جمله عواملی هستند که کارشناسان اقتصادی نسبت به بروز آن در مناطق آزاد ایران در این سالها سخن گفتهاند. حتی بنا بر اعلام آمار رسمی از ۲۴هزار شرکتی که در مناطق آزاد و ویژه ثبت شدهاند ۱۴هزار شرکت به شکل صوری و برای استفاده از معافیت اقتصادی ثبت شده است».
بعد از گذشت ۳۹سال هنوز کیش برق ندارد!
افزایش دزدیهای حکومتی و وجود بحرانهای گوناگونی که در اداره این مناطق سر باز کرده است موجب گردید که نمایندگان الیگارشیهای فاسد حاکم هم به گوشهای از آن اعتراف کنند. سعید محمد یکی از سرکردگان سپاه و تیولدار رسمی این مناطق با عنوان دبیر شورای عالی مناطق آزاد در بدو ورودش به این حجره بزرگ از رشد بیرویه این مناطق شکایت کرد و گفت: «ایجاد ۷ منطقه آزاد جدید که امسال ابلاغ شد، اشتباه بزرگی بود؛ چون ظرفیت مناطق آزاد فعلی هنوز بهرهبرداری نشده است و ولع ایجاد مناطق آزاد به کشور آسیب میزند» (فارس۶ آذر۱۴۰۰).
وی مجبور به توجیه شکستهای حکومت در برپایی این مناطق شد و گفت: «مناطق آزاد ما گرفتار مشکلات زیادی هستند که اولین مسأله زیرساختهاست، بعد از گذشت ۳۹سال هنوز کیش برق ندارد و ۲۲هزار واحد خالی در کیش داریم که اگر در آن سکونت کنند، با مشکل بزرگ در حوزه تأمین برق مواجه میشویم» (الف۲۹مرداد۱۴۰۱)
هالکهای فتوشاپی اقتصاد ایران
رژیم آخوندی در تولید هر چیزی، ناشی و ناتوان باشد، در هالک سازی و هالک پروری ید طولایی دارد. هالکهایی که فتوشاپی هستند و بیانگر عمود خیمه نظامند. نمونه اقتصادی این هالک ها هم مناطق آزاد است که به گواهی آمارهای دستساز حکومتی هنوز مسابقه نداده و مورد سنجش دقیق و علمی قرار نگرفته، شکستخورده و رفوزه از کار درمی آیند ولی معلوم است که از قبال این هالکهای تو خالی چه جیبهایی که از دلارهای نفتی پرپول میشوند و سر از ینگه دنیا درمیاورند. رادار اقتصاد ۱۲مرداد ۱۴۰۱ نوشت:
«بهرغم عدم موفقیت این مناطق در تکالیف اصلی خود که کمک به جذب سرمایهگذاری خارجی و افزایش تولید صادراتمحور بود، هنوز هم تأسیس این مناطق جزء یکی از اصلیترین اولویتهای منطقهیی نمایندگان مجلس و دیگر نهادها بوده و بهرغم عدم موفقیت این مناطق، اعطای بیهدف و غیرهدفمند امتیازات و معافیتهای گوناگون ادامه دارد».
فعالیت ۵هزار شرکت در ۲۰ اتاق!
چندی پیش با یک تحقیق سر انگشتی معلوم شد که در این مناطق چه خبر است.
بنا به گفته متولی این مناطق، ۱۴هزار شرکت صوری مانند قارچ سر از خاک درآوردهاند. اما جالبتر آدرس این شرکت هاست. فرهیختگان ۱۱مرداد ۱۴۰۱ نوشت: «تا پایان سال۱۴۰۰ در ۲۴کدپستی که شامل ۲۴واحد ساختمانی است، تعداد ۴هزار و ۷۵۶شرکت ثبت شده است. شامل ۳۸۴شرکت است که همگی در یک برج تجاری ـ مسکونی کیش و در یک کدپستی قرار دارند. در کدپستی دیگری ۳۵۹شرکت، در یکی دیگر ۳۵۱شرکت، در یکی دیگر ۳۴۷شرکت و در مابقی نیز ۱۱۴ تا ۲۱۶شرکت در هر کدپستی شرکت ثبت شده است».
همان پژوهش نشان میدهد که رشد پفکی این شرکتها برای منظور دیگری غیر از رشد اقتصاد ملی است. میزان سرمایه خارجی در این مناطق تنها ۵درصد از کل سرمایه خارجی جذب شده است. سهم این مناطق از کل صادرات کشور به ۲.۴ درصد میرسد اما طبق آمارها حدود نیمی از این رقم نیز مربوط به صادرات مجدد کالا است! سهم اقلام مصرفی هم به ۵۰درصد میرسد که معنی آن تضعیف و نابودی تولیدات ملی است. در نهایت اینکه سهم ناچیز این مناطق در اقتصاد ایران به تأیید بانک جهانی نیز رسیده است آنجا که میگوید: «در سال۱۳۹۹ حجم تولید ناخالص داخلی ایران حدوداً ۱۹۱.۸میلیارددلار و حجم تجارت در همین سال در مناطق آزاد ۱.۵میلیارددلار بوده است که این نسبت برابر با ۰.۸ تولید ناخالص داخلی کشور است و نشان میدهد مناطق آزاد سهم ناچیزی در اقتصاد ملی داشته است» (همان).
مناطق کشور آزاد میشوند اما نه اینگونه...
این تنها گوشهای از فساد و تباهی است که امروزه آخوند رئیسی نماینده آن است اما میبایست بهطور حقیقی و صحیح مناطق کشور را از جور و ستم و غارت کارگزاران ارتجاع خونریز مذهبی آزاد کرد و این تنها بهدست جوانان قیامی و فداکار شدنی است.