۱۰دی۱۴۰۰
چرا کشورهای همسایه ایران محصولات کشاورزی صادراتی ایران را پس فرستادند؟
فساد و سوء مدیریت در ایران داستانی بیپایان به نظر میرسد و با گذشت روزها و هفته ها، پدیدههای جدید و متفاوتی از آن به رسانهها و شبکه اجتماعی راه پیدا میکند. این بار امتناع چند کشور همسایه ایران از پذیرش محصولات کشاورزی ایران بهدلیل کپکها و بقایای آفتکشها خبرساز شد.
مصطفی دارایینژاد، رئیس انجمن میوه و تره بار ایران روز جمعه ۱۹ آذر در گفتوگو با خبرگزاری کار ایران (ایلنا) گفت: هند، روسیه، ازبکستان، امارات، عمان، قطر و چند کشور دیگر برخی از گواهیهای صادره ازسوی سازمانهای کشاورزی ایران را نپذیرفتند و خواستار رعایت استانداردهای خود شدند.
صادرات محصولات ایران بر حسب اعداد
بر اساس آمارهای دولتی، ایران در سال گذشته حدود ۶. ۵ میلیارد دلار محصولات کشاورزی صادر کردهاست. ایران جزو ده کشور برتر تولید چندین نوع میوه و سبزیجات ازجمله زعفران، سیب، مرکبات، هندوانه، خربزه، انار، خرما، پسته و گردو است. دارایی نژاد گفت: هند بهدلیل عدم رعایت استانداردهای ایمنی کیوی ایران، از صدور مجوز واردات کیوی ایران خودداری میکند. ایران هفتمین تولید کیوی جهان با تولید نزدیک به ۶۰ هزار تن به ارزش ۹۵ میلیون دلار در سال ۲۰۱۸ است.
در نوامبر ۲۰۲۱، واردکنندگان قطری نزدیک به ۵۸۸ نخل خرما به ارزش ۱۳۶۰۰۰ دلار را که برای آمادهسازی برای جام جهانی فوتبال ۲۰۲۲ وارد خیابانها شده بودند، به ایران بازگرداندند.
عدم شفافیت و دروغ
پس از گذشت نزدیک به سه هفته از اعلام بازگشت محصولات کشاورزی حکومت ایران، رسانههای دولتی بارها دلیل واقعی این بازگشت را که واردات و استفاده از سموم غیراستاندارد و توزیع آن در کشور است تکذیب کردند. دستگاه لاپوشانی حکومت برای استفاده مجدد آنها مشغول کم اهمیتکردن موضوع بود.
روزنامه حکومتی جهان صنعت به نقل از یکی از اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس ارتجاع نوشت: بازگشت محصولات کشاورزی توسط برخی کشورها یک سوءتفاهم ساده است. روزنامه حکومتی ایران، ارگان حکومت جلاد نیز در صفحه اول خود اصل موضوع را تکذیب کرد و آن را «جو سازی» خواند. آنها پا را فراتر گذاشته و تارنمای مشرق نیوز مدعی است که «لابی اسرائیل» در روسیه پشت ابتکار حذف رقابت بازار فلفل اسرائیلی بودهاست.
سمت واقعی داستان
با وجود همه این تلاشها چند تن از نمایندگان مجلس و رسانههای حکومت، روایات واقعی این مشکل و علل واقعی آن را فاش کردند. علیرضا پاک فطرت، نماینده مجلس در ۸ دیماه گفت: هشدار دیگر من به وزارت جهاد کشاورزی و وزارت بهداشت است، چرا باید از کشورهای همسایه بشنویم که محصولات غذایی ما بیکیفیت است. چرا باید کشورهای همسایه محصولات کشاورزی ما را بهدلیل غیراستاندارد بودن برگردانند؟ چرا سمومی که در ایران تولید میکنیم نباید استاندارد لازم را داشته باشند؟ آفت کشها و کودهای شیمیایی زیاد؟ چرا آبروی ایران را می برید؟
در نمونهای دیگر محسن علیزاده، یکی دیگر از نمایندگان مجلس، دیدگاه دیگری به این موضوع ارائه داد و گفت: در چند روز گذشته متوجه شدیم که برخی از محصولات ما که به کشورهای همسایه صادر شده بودند، برگشت داده شدهاست. با توجه به این موضوع، مطلع شدیم که متأسفانه مافیای بزرگی در کشور وجود دارد که فقط برای واردات سموم کار میکند و بهسلامت جامعه اهمیت نمیدهد.
روزنامه دولتی ستاره چند روز قبل از مافیای سم و کود خبر داده بود که با انحصار واردات و استفاده از یارانههای دولتی مواد اولیه را وارد میکند. اشاره این روزنامه سهواً به سپاه پاسداران و انحصارات کشاورزی زیرمجموعه آستان قدس به فرماندهی خامنهای است. این مقاله از ۷۰ کارخانه تولید سموم در ایران نام میبرد که از این تعداد تنها ۲۰ کارخانه فعال هستند. حداکثر ظرفیت آنها میتواند به ۲۵۰۰۰۰ تن آفت کش برسد. با این حال، آنها تنها ۳۰۰۰۰ تا ۳۵۰۰۰ تن تولید کردهاند که بسیار کمتر از ظرفیت واقعی آنهاست. این امر باعث شده تا واردات سموم ارزان و غیراستاندارد توسط مقامات حکومت مختل نشود.
محصولات سمی توزیع و به مردم فروخته شد
غمانگیزترین بخش از این ماجرا این است که اینهمه میوه و سبزی سمی و مضر به مردم ایران فروخته میشود و یا بین مردم محروم بهصورت مجانی توزیع میشود. یکی از مسئولان دستگاه تبلیغاتی حکومت با افتخار اعلام کرد: به نام خدا فلفلهای برگشتی از روسیه بین محرومان توزیع میشود.
دولت مدعی شد که فلفلهای سمی توزیع شده به دلیل کپک و آفت کشها بازگردانده نشدند، بلکه به این دلیل که روسیه به کل بار نیازی نداشت برگردانده شدند. مقامات حکومت به خوبی میدانند که این محصولات سرطانزا هستند. با این حال، بدون توجه بهسلامتی مردم، آنها را یا بین مردم توزیع کردهاند یا به قیمت کمتری فروختهاند.
این ماهیت واقعی حکومت آخوندها است. در حکومت ایران، جان انسانها و کرامت انسانی ارزشی ندارند. هدف این حکومت فقط پر کردن جیب خود به هر قیمتی است.