۷دی۱۴۰۰
گزیده روزنامههای حکومتی
روزنامههای حکومتی در روز سهشنبه هفتم آذر اغلب مهمترین تیترهای خود را به ادامه مذاکرات وین اختصاص دادهاند. در روزنامههای باند خامنهای کماکان در این مورد ضدونقیضگویی ادامه دارد از یکطرف تأکید بر موشک درمانی برای تقویت تیم مذاکرهکننده شده و از طرف دیگر از ضربالاجل آمریکا آه و ناله کردهاند.
روزنامههای باند مغلوب هم بهصورت الکن موشکپرانی در حین مذاکرات را محکوم نکردهاند اما نوشتهاند بیموقع بود و کار نظام را سخت میکند.
اما تیترهای مربوط به مسائل داخلی نظام عمدتاً متمرکز بر ادامه دعواها بر سر بودجه و تهدیدهای حذف ارز۴۲۰۰تومانی و هشدار نسبت به پیامدهای اجتماعی آن.
در روزنامههای باند مغلوب اظهارات امیرعبداللهیان برای بازگشت ایرانیان به زیر حاکمیت آخوندها مسخره شده. مستقل نوشته قبل از اینکه به فکر برگرداندن ایرانیان باشید به فکر ایجاد شرایطی باشید که نخبگان موجود و سرمایهگذاران داخل به خارج نروند و سیل مهاجرت متوقف شود.
موضوع برگرداندن محصولات آلوده به سمهای غیراستاندارد از کشورهای مختلف هم مورد توجه روزنامههای هر دو باند هست. ستاره صبح در سرمقالهاش از مافیای سم و کود خبر داده.
صفرهای پرشمار بودجه هیچ ره آوردی برای مردم ندارد
بحران اقتصادی و تهدید انفجار اجتماعی برجستهترین موضوعی است که روزنامهها به آن پرداختهاند. و از آنجا که کلید حل این بحرانها را در بودجه میدانند روی تناقضات بودجه دست گذاشتهاند.
«افزایش یارانهها دردی را دوا نمیکند» عنوان مطلبی است در آرمان که بهنقل از راغفر اقتصاددان حکومتی نوشته است: «تبعات حذف ارز ترجیحی با افزایش یارانهها قابل جبران نیست. اولین پیامدش افزایش قیمت خود ارز در بازار آزاد خواهد بود» در ادامه هم افزوده است: «یک تورم لجام گسیختهای را با این بودجهیی که دولت دارد تنظیم میکند، بر جامعه تحمیل میکنند و سال آینده همین موقع شما میبینید که دولت مجدداً همین مارپیچ تورم را ادامه خواهد داد؛ این یک روش متعارفی است که در سی سال گذشته در کشور بارها و بارها تکرار شده و از دلایل اصلی شکلگیری این باتلاق بزرگی است که اقتصاد و جامعه ایران در حال فرو رفتن است».
«روزگار مردم و جدول بودجه دولت» عنوان مطلب جمهوری اسلامی است که ضمن توصیف اوضاع مادر بیماری ی با سه فرزند که همسرش او را ترک کرده و هیچ نهاد حکومتی به او کمکهزینه نمیدهد. این روزنامه در ادامه ماجرای این مادر بیمار که بهرغم عمل جراحی ناگزیر از رانندگی تاکسی شده نوشته: «حالِ مردم این است آن وقت ردیفهای بودجه را که نگاه میکنی سرت سوت میکشد از رقمهایی با صفرهای پرشمار برای فلان مجموعه و تشکیلات که هیچ رهاوردی از آن در جامعه نمیبینیم».
«خبر تلخ» هم عنوان سرمقاله آفتاب یزد است که توضیح داده ۶جوان در یزد به یک مغازه شیرینی فروشی دستبرد زدهاند که به هر کدام ۵۰۰هزار تومن رسیده. پولی که به زحمت هزینه چند وعده غذا میشود. این روزنامه در ادامه نوشته: «به واقع زیر پوست شهر چه میگذرد و مقصر اصلی این حادثه کیست؟ خانواده، معلم، منِ روزنامهنگار، آن مبلغ که سالانه ردیف بودجه دارد و یا مدیرانی که جامعه را به این سمت بردهاند؟ واقعیت آن است که وضعیت فعلی اقتصادی اگر تداوم یابد حتماً شاهد خبرهای عجیبتر و دلخراشتر خواهیم بود».
توافق احیاء برجام در دور دست!
روزنامههای هر دو باند حاکم ضمن اشاره به اختلاف مواضع رژیم و آمریکا از حصول توافق در دور هشتم و حتی چند دور بعدی ابراز تردید کردهاند.
روزنامههای باند خامنهای از جمله وطن امروز و فرهیختگان فرانسه را مقصر دانسته و با فرهنگ خاص آخوندی به رئیسجمهور این کشور حمله کردهاند. مثلا فرهیختگان تیتر زده «دست فروش هتل کوبورگ».
در روزنامههای باند مغلوب هم همین سوزوگداز از فرانسه دیده میشود.
شرق زیر عنوان سهگانه فرانسوی نوشته است: «اروپاییها به زعامت فرانسه در هماهنگی با ایالات متحده در مورد مسأله هستهیی ایران، سه نقش مشخص دارند: «مشاور، میانجی و اهرم فشار». در دور اخیر مذاکرات، دو ویژگی موجب شده است تا اروپاییها و سردمدار آنها یعنی فرانسه از قدرت اهرم فشار بیشتری نسبت به گذشته برخوردار باشند: نخست، پتانسیل عضویت در برجام و امکان استفاده از مکانیسم ماشه در صورت شکست مذاکرات و دوم، وظیفه پرکردن خلأ حضور آمریکا در میز اصلی مذاکرات».
«آیا طرف غربی شروط تهران را میپذیرد؟» این سؤال عنوان مقالهای در همدلی است که خودش هم این پاسخ را داده: «برخی معتقدند که شروط ایران در این دو سند جدید دشوار است و این احتمال وجود دارد که طرفهای دیگر حاضر به پذیرش آن نباشند». در ادامه هم اذعان کرده سرنوشت مذاکرات از دست نظام خارج است با این عبارات که: «آمریکا بزرگترین نقضکننده برجام و سه کشور اروپایی در این میان آمریکا را در اجرا نکردن تحریمها همراهی کرده است، سرنوشت مذاکرات به دست آنها رقم خواهد خورد».
«نسبت مذاکره و موشک» هم عنوان مطلبی در مستقل است که به نظام گوشزد کرده شلیک موشکها در مانور موسوم به پیامبر اعظم «درست یا نادرست، ارسال سیگنالِ انفصال مذاکرات وین با مابقی سطوح اختلافاتی است».