۲۷آبان۱۴۰۰
گزیده روزنامههای حکومتی
در روزنامههای حکومتی روز پنجشنبه بیست و هفتم آبان، تیترهای مربوط به بحرانهای اقتصادی –اجتماعی پا به پای مطالب مربوط به جنگ باندهای حاکم بر سر سیاست خارجی، دیده میشوند. در مطالب اقتصادی اجتماعی موضوع نگرانی از قیام آبان و در مطالب مربوط به سیاست خارجی موضوع شکاف در باند خامنهای بیشتر جلب توجه میکنند. موضوع افغانستان و به رسیمت شناختن بیسر و صدای طالبان توسط رژیم امروز هم مورد توجه روزنامههای باند مغلوب قرار گرفته. آبگیری سد ایلیسو در ترکیه و سکوت وزارتخارجه برای حقابه ایران و تهدید خشک شدن هورالعظیم هم از جمله مطالب روزنامههای باند مغلوب است. در این میان حرفهای روز قبل خامنهای در مورد مهاجرت نخبگان و اینکه هر کس نخبگان را به مهاجرت از کشور دعوت کند خائن است بیشترین تیتر مشترک روزنامههای آخرین پنجشنبه آبان ماه است.
جالب این جاست که در روزنامههای حکومتی ناخواسته اذعان کردهاند که قبل از هر چیز سیاستهای نظام عامل اصلی مهاجرت نخبگان بوده و هست.
سیاستهای نظام ولایت اولین عامل مهاجرت نخبگان
رسالت ارگان باند مؤتلفه و همسو با خامنهای در سرمقالهاش با عنوان «چند خط از غصهٔ مهاجرت نخبگان» اعتراف کرده: «: تردیدی نیست که مهاجرت نخبگان، یکی از چالشهای اساسی حکمرانی در کشور است. موج روزافزون خروج جوانان دانشجو و متخصصان از کشور، خسارت جبرانناپذیری است که بر اساس آمارهای موجود، به مرز هشدار رسیده است. تجربه نشان داده که نمودار مهاجرت نخبگان در سالهایی که وقایع و پدیدههای اجتماعی موجب واگرایی در جامعه میشوند، پیک میزند. فتنه ۸۸ و وقایع دی ۹۶ و بهویژه آبان ۹۸ که از بیتدبیری دولت نشات میگرفت، نمونههایی از ایندست است». در ادامه تأکید کرده است: «عدم بهکارگیری شایستگان، بیثباتی در قوانین، سختی آغاز کسبوکار، انحصار و عدم شفافیت از بالاترین دلایل مهاجرت نخبگاناند و این یعنی کسانی که در این حوزهها موجب دلسردی و ناامیدی جواناناند».
«چرا و چرا؟» عنوان مطلبی از مصطفی هاشمی طبا کاندیدای پیشین ریاست نمایش انتخابات ریاستجمهوری رژیم است و با طرح این سؤال که «چرا شاخصهای کلان اقتصاد کشور مطلوب نیست؟» به سیاستهای نظام اشاره کرده و پاسخ داده: «باید سؤال شود که با سیاستهای چند دهه گذشته چرا باید شاخصها مطلوب باشد؟»، در ادامه به پارهیی از بحران غیرقابل مهار که ناشی از سیاستهای نظام است اشاره کرده و از جمله در مورد مهاجرت نخبگان ضمن یک هشدار قوی نوشته است: «آنچه بازگشتپذیر نیست، فروپاشی است» و در ادامه افزوده است: «میتوانیم با سیل مهاجرت و حوادث مربوط به آن مقابله کنیم؟»
در روزنامههای حکومتی علاوه بر اینکه مهاجرت را ناشی از سیاستهای نظام توصیف کردهاند، ملاحظه میشود که بیکفایتی حاکمیتی را هم عامل بروز قیام آبان دانستهاند.
وطن امروز از باند خامنهای هر چند تلاش کرده در دعوای باندی تقصیر را به گردن باند رقیب بیندازد اما در هر صورت به نقش سیاستهای ضدمردمی اعتراف کرده و نوشته: «ماجرای آبان ۹۸ که در سایه بیدرایتی دولت وقت و با پیریزی و حمایت ضد انقلاب نسج و نضج یافت و به جان باختن چند تن از هموطنان و ایراد خسارات چند صد میلیاردی به بیتالمال انجامید».
سیاستهای دوگانه با مصارف داخلی و خارجی!
در روزنامههای حکومتی امروز در مورد مواضع دوگانه و فریبکارانه دولت رئیسی بهصورت برجستهیی تأکید شده است.
«ایران طالبان را بهرسمیت شناخته است؟» عنوان مطلبی در شرق است که به این دوگانگی بین حرف و عمل اشاره کرده و نوشته است: «اگر چه در تعبیر سخنگو، بهنظر میرسد جمهوری اسلامی هنوز دولت خودخوانده طالبان را بهرسمیت نشناخته، اما در عمل بهنظر میرسد در سکوت و در عمل این اتفاق رخ داده است. چه آن وقت که کامیونهای سوخت ایرانی مسیر گمرک اسلامقلعه را طی کردند تا مذاکراتی که این روزها نماینده رئیس دولت در امور افغانستان در کابل در حال انجام آن است. بهنظر میرسد دولت ایران بهطور ضمنی طالبان را بهرسمیت شناخته است؛ ولی بهطور شفاهی هنوز حرف دیگری میزند».
«واکنش اصولگرایان به مواضع دوگانه وزارتخارجه» عنوان مطلبی در آرمان است که به شکاف در باند خامنهای بر سر مذاکرات اشاره کرده و نوشته «دوپهلو و نامشخص بودن مواضع مقامات وزارتخارجه دولت رئیسی حتی به واکنش کیهان شریعتمداری نیز منجر شده است. او در مطلبی نوشت که این روزها برخی از مسئولان وزارت امور خارجه کشورمان درباره مذاکرات هستهیی از واژهها و عباراتی استفاده میکنند که در معنا و مفهوم میتوانند بیش از یک مصداق داشته باشند». آرمان در ادامه افزوده است: «اشاره شریعتمداری ظاهراً به برخی اظهارات معاون سیاسی وزارتخارجه در آخرین رایزنیهای خود با همتایان چینی و روسی و همچنین در گفتگو با مجله فیگاروست که اذعان کرده منظور ایران از «همه تحریمها» در واقع «هر تحریمی مغایر با توافق برجام ۲۰۱۵» است. یا زمانی است که او از تحریمهای غیرقانونی آمریکا سخن گفته. مسألهای که قطعاً به مذاق امثال شریعتمداری خوش نمیآید تا آنجا که باعث واکنش مدیرمسئول کیهان شده و خطاب به علی باقری میگوید: «اینکه گفتید «تحریمهای غیرقانونی آمریکا» یک برداشت غلط در پی دارد، انگار بخشی از تحریمهای آمریکا «قانونی» است و لغو آنها در دستور کار تیم هستهیی نیست».
این روزنامه در ادامه به دورویی سیاست رئیسی اشاره کرده و نوشته: «به عبارتی تمامی تلاش دولت رئیسی بر آن است تا بهگونهیی اقدام شود که دل هر دوطرف به دست بیاید یعنی هم تبلیغات ضدآمریکایی خود را در داخل داشته باشند و هم اینکه در فضای بینالملل کار به جاهای باریک نکشد. اما ظاهراً تداوم این شیوه، هر دو طرف داخل و خارج را در سر درگمی و ابهام فرو برده است».
مردمسالاری هم در مطلب دیگری به دوگانهگویی دولت رئیسی در عرصه اقتصاد برای خالی کردن جیب مردم اشاره کرده و نوشته است: «۱۰ درصد سرمایه مردم طی این هفته در بورس دود شد! سردرگمی دولت بین شعارها و واقعیت اقتصاد» و در ادامه افزوده است: «این شرایط را اگر با شعارهای دولتمردان در دوران انتخابات بسنجیم، دیگر امیدی به هیچ شعاری باقی نمیماند».