سرنوشت هفت «تدارکاتچی»! در هفت انتخابات

۱۳خرداد۱۴۰۰

رؤسای جمهور نظام

کمی به سرنوشت رئیس جمهورهای قبلی این نظام نگاه کنیم. اولی توسط خمینی و مجلسش عزل شد، دومی همان ماه اول در انفجاری کشته شد. سومی اکنون ولی‌فقیه است. چهارمی در استخر فرح برای همیشه از پازل قدرت حذف گردید. پنجمی مطرود، منزوی و ممنوع الخروج است. ششمی اکنون به شقاقلوس نظام تبدیل شده است. هفتمی آخرین روزهای لرزان خود را می‌گذراند.

به‌راستی رئیس جمهور در ساختار نظام مبتنی به ولایت فقیه در ایران چه جایگاهی دارد؟

آیا انتخابات آن از یک سازوکار دمکراتیک پیروی می‌کند یا یک جنگ قدرت کثیف است و پشت پرده‌های خود را دارد؟ به عبارت دیگر، آیا رئیس جمهور منتخب مردم است یا منصبی فرمایشی است و شورای نگهبان [بخوانید ولی‌فقیه] در انتخاب آن دخالت جدی دارد؟

پارادوکس ولایت فقیه و رئیس جمهور

اجازه دهید برای پاسخ به این مجموعه سؤال ابتدا این موضوع را بررسی کنیم که آیا انتخابات دمکراتیک در ایران متصور است؟

طبق اختیاراتی که قانون اساسی دستپخت خبرگان برای ولایت فقیه قائل است، او موجودی است فراقانون و غیرقابل گنجاندن در نرم‌ها و هنجارها و فقط به خودش پاسخگو می‌باشد. این در حالی است که خمینی به این میزان هم قانع نبود و مدعی بود که اصل ولایت فقیه به‌دلیل شتابزدگی و جوسازیهای مخالفان آن‌طور که باید در قانون اساسی نیامده و طی نامه‌یی توبیخ‌آمیز خود در تاریخ ۱۶دی۶۶ به علی خامنه‌ای [رئیس جمهور وقت نظام] اختیارات مطلقهٔ ولایت فقیه را مطرح کرد. او نوشت: «حکومت که شعبه‌ای از ولایت مطلق رسول‌الله است، یکی از احکام اولیه اسلام است و مقدم بر تمام احکام فرعیه حتی نماز و روزه و حج است».

با در نظر گرفتن چنین اختیاراتی برای ولی‌فقیه، می‌توان گفت که انتخابات و منصب ریاست‌جمهوری در ایران یک فرم و نمایش بی‌محتوا بیش نیست؛ زیرا انتخابات و به‌خصوص انتخابات ریاست جمهوری، مربوط به نظامهای دمکراتیک است؛ نظام‌هایی که در آن رأی جمهور مردم، رئیس کشور را انتخاب می‌کند، نه ارادهٔ یک دیکتاتور که خود را به‌تنهایی برتر از تمام مردم می‌داند. به‌دلیل این پارادوکس، انتخابات ریاست‌جمهوری و نتایج آن در ایران همیشه موضوعی مورد نقاش بوده و ولی‌فقیه و نهادهای وابسته به او در فرآیند آن دخالت کرده و نقش تعیین‌کننده ایفا کرده‌اند. بگذریم از این‌که باید ولی‌فقیه، رئیس جمهور منتخب را «تنفیذ» نماید و بدون تنفیذ او رئیس جمهور مشروعیتی ندارد.

«تدارکاتچی»! ولی‌فقیه

بررسی سلسله انتخابات انجام شده در ایران در دوران نظام ولایت فقیه، نشان می‌دهد که علی خامنه‌ای، این ولی‌فقیه یک‌شبه و باسمه‌ای، برای گسترش هژمونی خود و انحصار قدرت، پیوسته از طریق یک شورای نگهبان ارتجاع دست به مهندسی انتخابات‌زده و تلاش داشته است که گماشتهٔ مطلوب خود را اتاق تجمیع آرا بیرون بکشد. این مهندسی همیشه موفق نبوده و گاه به شکاف‌های مهلک در جنگ قدرت بین باندهای حکومت منجر شده و زمینه‌ساز قیام مردمی بوده است.

بدیهی است که رئیس جمهور در این نظام بنا به اعتراف محمد خاتمی، یک «تدارکاتچی»! بیش نیست.

ما در این بررسی علاوه بر مرور کرنولوژیک وقایع، از اولین انتخابات تا آخرین آنها به وقایع اتفاق‌افتاده، در حد اختصار نگاه تحلیلی خواهیم داشت.

نخستین انتخابات ریاست‌جمهوری ـ ابوالحسن بنی‌صدر

نخستین انتخابات ریاست‌جمهوری در ایران در ۲۵دی۵۸ برگزار شد. مسعود رجوی نیز از نامزدهای آن بود و کاندیدای نسل انقلاب نام گرفت. این کاندیداتوری، شوری دیگر در جامعهٔ ایران به‌وجود آورد و با استقبال گسترده از سوی نیروهای مترقی و انقلابی و زنان و جوانان روبه‌رو شد. خمینی که احساس تهدید کرده بود، وارد شد و اعلام کرد که مجاهدین به قانون اساسی رأی نداده‌اند، بنابراین حق کاندید شدند ندارند. این نخستین دخالت آشکار خمینی در گزینش کاندیدهای ریاست‌جمهوری بود؛ دخالتی که بعدها با اعلام «نظارت استصوابی»، در شورای نگهبان ارتجاع شکل قانون به خود پوشید و نهادینه شد.

به‌این ترتیب راه برای ابوالحسن بنی‌صدر باز شد و او توانست در ۱۵بهمن۵۸ به ریاست‌جمهوری برسد. در آن زمان علاوه بر رئیس جمهور، منصب نخست‌وزیری نیز وجود داشت و این دو با هم ترکیب ریاست دولت را تشکیل می‌دادند. بنی‌صدر در ابتدا مورد حمایت خمینی بود و به فرماندهی کل قوا نیز منصوب شد اما در جدال با حزب جمهوری اسلامی و نخست‌وزیر حزب‌اللهی [محمدعلی رجایی] سرانجام خمینی از طریق مجلس ارتجاع، با طرح بی‌کفایتی سیاسی‌اش، او را اواخر خرداد ۶۰ از مقام خود عزل کرد.

دورهٔ دوم ـ محمدعلی رجایی، رئیس جمهور یک ماهه

با عزل بنی‌صدر، محمدعلی رجایی، کاندید حزب جمهوری اسلامی در ۱۱مرداد۶۰ به ریاست‌جمهوری رسید و نخست‌وزیر خود را محمدجواد باهنر قرار داد. هر کمتر از یک ماه بعد، در تاریخ ۸شهریور۶۰ در بمب‌گذاری دفتر نخست‌وزیری کشته شدند و شورای موقت ریاست جمهوری، آخوند مهدوی کنی، رئیس این شورا را برای نخست‌وزیری پیشنهاد کرد. کمتر از دو ماه بعد انتخابات ریاست‌جمهوری برگزار شد.

دورهٔ سوم ـ علی خامنه‌ای

علی خامنه‌ای دو دوره رئیس جمهوری این نظام بود. دورهٔ اول از تاریخ ۱۷مهر۶۰ آغاز شد و در ۱۳شهریور۶۴ به پایان رسید. دورهٔ درم از ۱۳شهریور ۶۴ تا ۲۵مرداد ۶۸ بود. او طی دورهٔ ریاستش از یک‌سو با نخست‌وزیر خود، میرحسین موسوی در تضاد بود و از سوی دیگر در مورد اختیارات اندک رئیس جمهور به نق زدن می‌پرداخت. با مرگ خمینی در ۱۴خرداد۶۸، خبرگان نظام او را یک‌شبه از خم رنگرزی بیرون کشید و رهبر کرد. از این تاریخ به‌بعد خامنه‌ای هر دو منصب را با هم یدک می‌کشید.

دستگیری، شکنجه و تیرباران هواداران و کادرهای مجاهدین و نیز کشتار تابستان۶۷ در این دوران به‌وقوع پیوست. هم‌چنین در این دوران بود که اخبار قتل‌عام به دستور خامنه‌ای سانسور شد.

دورهٔ چهارم ـ اکبر هاشمی رفسنجانی

رفسنجانی که تا پیش از رهبر شدن خامنه‌ای، نفر شمارهٔ ۲ نظام پس از خمینی محسوب می‌شد، نیز طی دو دورهٔ ۴ساله به ریاست‌جمهوری رسید. دور اول از ۲۵مرداد۶۸ تا ۱۲مرداد۷۲ و دور دوم از ۱۲مرداد۷۲ تا ۱۲مرداد۸۶.

او که زوج متضاد آشتی‌ناپذیر خامنه‌ای نام گرفته بود، تعادل شکنندهٔ نظام آخوندی بعد از مرگ خمینی را در تقسیم قدرت با خامنه‌ای حفظ می‌کرد. رفسنجانی که از دست‌اندرکاران جنگ ۸ساله با عراق و جانشین خمینی در فرماندهی کل قوا بود، بعد از پایان جنگ در خاتمه جنگ، همراه با خامنه‌ای، بنیانگذار پروژه ضدملی اتمی آخوندها شد. پروژه‌یی که صدها میلیارد دلار سرمایه ایران را بر باد داد.

طی همین دوران برای کسب قدرت بیشتر و حفظ نظام، اقدام به کشتار مخالفان نظام کرد و با اجرای پروژه قتل‌های زنجیره‌یی، فضای رعب عمومی را بر کشور حاکم کرد.

او با گسیل تروریستهای مزدور به خارج کشور انبوهی ترورها را به جریان انداخت از جمله: ترور دکتر کاظم رجوی در ژنو، دکتر قاسملو در وین، شرافکندی و همراهانش در میکونوس آلمان، محمد حسین نقدی در ایتالیا، فائزه رجبی در ترکیه و... در همین رابطه دادگاه جنایی شهر برلین رأی به محکومیت رفسنجانی به‌عنوان یکی از آمران این جنایتها داد.

به‌رغم همهٔ این خوش خدمتی‌ها به نظام ولایت‌فقیه، در سال۸۸، خامنه‌ای و باندش رفسنجانی را به‌عنوان رأس فتنه به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم معرفی کردند و مورد حمله قرار دادند.

دورهٔ پنجم ـ محمد خاتمی

محمد خاتمی نیز رئیس جمهور دو دوره‌ای حاکمیت آخوندی بود. دور اول از ۱۲مرداد۷۶ تا ۱۱مرداد۸۰ و دور دوم از ۱۱خرداد ۸۰ تا ۱۲مرداد۸۴.

این آخوند شیاد که سال‌ها وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی [بخوانید وزات‌خانهٔ سرکوب و سانسور] بود، در طول جنگ ۸ساله با عراق معاون فرهنگی ستاد فرماندهی کل قوا و ریاست ستاد تبلیغات جنگ را نیز به عهده داشت و از سال۷۱ با حکم خامنه‌ای عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی شده بود، ردای اصلاح‌طلبی پوشید و با شعار گفت‌و‌گوی تمدنها به زد و بند با دولتهای خارجی پرداخت و تلاش کرد از افعی، سیمایی کبوترگونه ترسیم کند و به این‌ترتیب راه‌کار انقلابی را به محاق ببرد. او پیش از آن‌که بر منصب ریاست‌جمهوری تکیه زند، مسئول تبلیغات جنگی بود که ۳۶هزار دانش‌آموز ایرانی را با فرستادن روی میدانهای مین یا به طرق دیگر قربانی کرده بود.

خاتمی به‌عنوان یک دست‌ پروده و شاگرد بهشتی، مورد توجه ویژهٔ محافل استعماری بود و آمده بود تا عمر فاشیسم دینی را با شعار فریبکارانهٔ اصلاحات طولانی کند. او در همان حال که مدعی رفرم در ساختار نظام ولایت فقیه بود، خامنه‌ای را «ارادهٔ برتر منتسب به وحی»!، لاجوردی را «خدمتگذار مردم»! و صیاد شیرازی را «سرباز فداکار اسلام و فرزند برومند ایران»! می‌نامید و بر قتل‌های زنجیره‌یی سرپوش می‌گذاشت.

در دوران او سازمان مجاهدین خلق ایران و شورای ملی مقاومت و نیز ارتش آزادیبخش ملی ایران در لیست سیاه تروریستی اروپا و آمریکا قرار گرفتند.

کودتای ۱۷ژوئن ۲۰۰۳برابر با ۲۷خرداد۸۲ علیه مقاومت ایران در فرانسه، در دوران خاتمی و بر اثر زد و بند او با مماشاتگران انجام شد.

سرکوب دانشجویان معترض در قیام ۱۷تیر۷۸ بخشی از جنایت‌های آخوند خاتمی است. او با شیادی به پاسدار فیروز آبادی توصیه کرده بود که پاسدارانی که به کوی دانشگاه حمله می‌کنند، لباس پاسداری نپوشند.

محمد خاتمی نیز مانند هاشمی رفسنجانی سرانجام در جنگ قدرت با خامنه‌ای مغضوب واقع شد و فتنه‌گر و برانداز لقب گرفت تا جایی که اینک نام بردن از او در میان وابستگان به حکومت کفاره دارد، ممنوع‌التصویر است و از ایران نیز ممنوع الخروج شده است.

دورهٔ ششم ـ محمود احمدی‌نژاد

محمود احمدی‌نژاد کسی بود که خمینی او را از شهرداری به ریاست‌جمهوری رساند. او با روی کار آوردن احمدی‌نژاد، تلاش کرد رژیم‌اش را تک پایه کند و همزمان خیز بلعیدن عراق و ساختن بمب اتمی را برداشت. خامنه‌ای در وجود احمدی‌نژاد رئیس جمهور حلقه‌به‌گوش و گماشتهٔ ایده‌آل خود را می‌دید؛ به‌همین دلیل بیشترین حمایت را از او به‌عمل آورد.


در دورهٔ احمدی‌نژاد، سپاه پاسداران بیشترین نفوذ و تسلط را بر اقتصاد ایران پیدا کرد. وحشی‌ترین پاسداران و منفورترین دژخیمان و تروریستها در ارگانهای حکومتی صاحب پست و مقام شدند. ماجراجویی‌های اتمی در این دوره ایران را به ذیل قطعنامه‌های سازمان ملل برد.

احمدی‌نژاد در دورهٔ اول ریاست‌جمهوری ۱۲مرداد۸۴ تا ۱۲مرداد۸۸ بهترین مجری سیاست اصول‌گرایی ولی‌فقیه بود؛ به‌گونه‌یی که خامنه‌ای با مهندسی انتخابات دست به یک تقلب آشکار زد و با رأی‌سازی در اتاق تجمیع آرا او را دوباره از صندوق بیرون کشید. این مهندسی لو رفته در فضای نارضایتی‌های شعله‌ور شدهٔ مردم، قیام ۸۸ را شکل داد و پایه‌های تخت سلطنت خامنه‌ای را به‌لرزه درآورد.

در دور دوم ریاست‌جمهوری احمدی‌نژاد (از ۱۲مرداد۸۸ تا ۱۲مرداد۹۲)، سیاست خامنه‌ای برای یک‌دست کردن قدرت با چالشهای جدی مواجه شد. احمدی‌نژاد را یابو برداشت و سر از فرمان ولی‌فقیه پیچید. با این حال هنوز برای خامنه‌ای یک گزینهٔ قابل توجه بود؛ به‌گونه‌یی که غر زدنهای او را برمی‌تابید. در سال۹۸ خامنه‌ای در یک سفر خود به قم در دیدار با جامعهٔ مدرسین به آنها گفت:

«من این را باید به شما عرض کنم؛ با اطلاع و از نزدیک عرض می‌کنم. یک روزی توی این کشور تلاش می‌شد ـ هم شعارش داده شد، هم عملاً تلاش شد ـ که حاکمیت دوگانه درست کنند. یعنی واقعاً برای این کار بنا کردند، سرمایه‌گذاری کردن. مراد از حاکمیت دوگانه هم فقط این نیست که دو دستگاه در رأس کشور قرار داشته باشند که هر کدام به نوبهٔ خودشان تصمیم‌گیری کنند؛ این معنایش این بود که منزلهٔ رهبری و ولایت فقیه و این حرفهایی که ماها داریم و انقلاب از اول داشته، اینها را از جایگاه تعیین‌کنندگی و فصل‌الخطاب بودن کنار بیندازند و برایش رقیب درست کنند. آن کسانی که این را مطرح کردند، اصلاً از اول فکرشان این بود. یک وقت به دولت چشم دوختند، نتوانستند؛ بعد خواستند مجلس را این جوری کنند؛ بالاخره حاکمیت دوگانه را، هم شعار دادند، هم دنبالش راه رفتند... ... . در دولت نهم و دهم ـ از وقتی که آقای احمدی‌نژاد آمده ـ بحث حاکمیت دوگانه نیست؛ حاکمیت یگانه است؛ یعنی دولت و رهبری و تشکیلات در امتداد یک خط قرار دارند».

همین سوگلی خامنه‌ای وقتی خواست مصلحی وزیر اطلاعات را کنار بگذارد و خامنه‌ای مانع شد، یازده روز قهر کرد و خانه‌نشین شد و نشان داد که بحران شقه در نظام ادامه دارد.

بنابراین این «دولت مستعجل» دیری نپایید؛ و نمی‌توانست بپاید. اکنون احمدی‌نژاد به موی دماغ خامنه‌ای تبدیل شده است. آخرین تلاش او برای احراز صلاحیت ریاست‌جمهوری به جایی نرسید و با اهرم شورای نگهبان ارتجاع به جرگهٔ حذف‌شده‌ها پیوست.

بلندپروازیهای خامنه‌ای در این راستا بود که تمام نهادهای حکومتی را به زیر سلطهٔ خود بکشد و مطیع خود کند. در استراتژی خامنه‌ای، احمدی‌نژاد آخرین رئیس جمهوری بود که از طریق رأی‌گیری مستقیم انتخاب می‌شد.

خامنه‌ای روز یکشنبه ۲۴مهر ۱۳۹۰ در یک سخنرانی از روی نیت خود پرده برداشت و گفت: «در شرایط فعلی، نظام سیاسی کشور ریاستی است و رئیس‌جمهور با انتخاب مستقیم مردم برگزیده می‌شود که شیوهٔ خوب و مؤثری است، اما اگر روزی در آینده احتمالاً دور، احساس شود که نظام پارلمانی برای انتخاب مسئولان قوه مجریه بهتر است، هیچ اشکالی در تغییر سازوکار فعلی وجود ندارد».

دورهٔ هفتم ـ حسن روحانی

قبل از آن‌که به حسن روحانی بپردازیم، لازم است خاطرنشان کنیم که خامنه‌ای پس از احمدی‌نژاد، تلاش کرد از میان کاندیداهای احراز صلاحیت شده، مهره‌ای مانند دور اول احمدی‌نژاد را به‌گماشتگی برگزیند. او حتی چالش رد صلاحیت هاشمی رفسنجانی را که دوباره برای ریاست‌جمهوری خیز برداشته بود، به جان خرید. رفسنجانی با طرح شعار «انتخابات آزاد» به منزلهٔ سهم‌خواهی آشکار از کیک قدرت شده بود، اما به‌سرعت با آتشباری تدافعی ولی‌فقیه و همدستان او روبه‌رو شد.

خامنه‌ای در روز ۱۹دی ۱۳۹۱ به او گفت: «آن کسانی که راجع به انتخابات توصیه‌هایی می‌کنند، حواس‌شان باشد به دشمن کمک نکنند. هی نگویند انتخابات باید آزاد باشد».

۳روز بعد احمد جنتی، دبیر کنونی شورای نگهبان نیز به او تشر زد و گفت: «انتخابات آزاد کلیدواژه و رمز شوش شده است؛ همان‌طور که در گذشته تقلب رمز شورش شد».

با رد صلاحیت رفسنجانی از سوی شورای نگهبان، خامنه‌ای درصدد بود سعید جلیلی را مانند احمدی‌نژاد در یک مهندسی به قدرت برساند.

پس از مناظرهٔ سوم بین کاندیداهای آن زمان، موقعیت جلیلی به‌شدت تضعیف شد. کناره‌گیری عارف به سود حسن روحانی به یک همکاری جدید شکل داد. این همکاری طیف گسترده‌ای را در درون و پیرامون هرم قدرت شامل می‌شد. آنهایی که خامنه‌ای «فتنه»، «ساکتین فتنه»، «خواص بی‌بصیرت»، «خواص مردود» و... می‌نامید ـ از رفسنجانی، خاتمی و ناطق نوری گرفته تا بخشی از راست سنتی و تعدادی از سرکردگان سابق سپاه ـ همه علیه کاندیدای ولی‌فقیه متحد شدند. در آخرین لحظات بخشی از طرفداران موسوی و کروبی هم به این طیف اضافه شدند. این در حالی بود که باندهای پیوسته به ولی‌فقیه نتوانستند از میان جلیلی، قالیباف و ولایتی بر روی یک نفر به توافق برسند.

به‌دور دوم کشاندن انتخابات برای مهندسی آرا این تهدید را به‌دنبال داشت که مانند سال۸۸ قیام دیگری شکل گیرد. خامنه‌ای از بیم این قیام، میان بد و بدتر، گزینهٔ بد را انتخاب کرد و به حسن روحانی تن داد ولی مانند این دور برای که برای حفظ تعادل و هیمنهٔ خود عر و تیز موشکی در غزه به راه انداخت، در آن سال نیز قبل از اعلام نتایج انتخابات، با ۵۰موشک محل استقرار مجاهدین در لیبرتی را مورد حمله قرار داد.

رفسنجانی برای خالی کردن دق دلی خود از خامنه‌ای طی پیامی نوشت:

«رأی مردم اعلام انزجار از کله شقی، قانون‌گریزی، افراط و تفریط و برگشت به اعتدال و عقلانیت است».

این یک شقهٔ آشکار در حاکمیت به‌دلیل اوج‌گیری جنگ قدرت بود.

با تحمیل شدن حسن روحانی (حسن فریدون) به خامنه‌ای، مهندسی او برای بیرون کشیدن گماشتهٔ دوم و نیز تبدیل انتخابات ریاست‌جمهوری از رأی‌گیری مستقیم به پارلمانی شکست خورد. این شکست نتیجه‌یی جز تعمیق شقه و تشدید بحران در هرم قدرت و ثروت نداشت.

دور دوم ریاست‌جمهوری روحانی (از ۱۲مرداد۹۶) مصادف بود با اوج‌گیری جنبش دادخواهی در جامعهٔ ایران. خامنه‌ای خیز برداشت تا ابراهیم رئیسی، جلاد قتل‌عام ۶۷ را بر مسند ریاست بنشاند. روحانی نیز با شم فرصت‌طلبانهٔ خود، با بهره‌برداری از فضای اجتماعی ایجاد شده علیه جلاد توانست برای بار دوم به ساختمان پاستور راه پیدا کند.

دو قیام سراسری (قیام‌های دی۹۶ و آبان۹۸) در دور دوم ریاست‌جمهوری روحانی رخ داد. در قیام دی۹۶ قیام‌کنندگان با شعار «اصلاح‌طلب اصول‌گرا ـ دیگه تمومه ماجرا» کل حاکمیت دینی و باندهای آن را به چالش کشیدند. «براندازی» به‌عنوان یک هویت غیرقابل انکار خود را در جامعه تثبیت کرد. در قیام آبان مشخص شد که سود برندهٔ اصلی تحولات نه یکی از باندهای حاکمیت، بلکه مردم و مقاومت ایران هستند.

دور آخر

اکنون خامنه‌ای با طرح دولت جوان حزب‌اللهی بار دیگر خیز برداشته است تا تنها گزینهٔ خود برای جانشینی (ابراهیم رئیسی) را از طریق یک مهندسی پیچیده‌تر به قدرت برساند. او تنها راه چاره را در این دیده است که این‌بار در گلوگاه و از طریق شورای نگهبان ارتجاع، این‌کار را انجام دهد. سیاست او برای خط بستن در برابر قیام، حذف رقبای دیروزی از ساختار قدرت است. مقاومت ایران با اعلام مؤسسان پنجم و فراخوان به تحریم سراسری نمایش انتخابات با شعار «رأی من سرنگونی» راه را بر ولی‌فقیه و جلاد سوگلی او بسته است.

انتخابات کنونی نه حتی مهندسی در اتاق تجمیع آرا، بلکه فراتر از آن است. به‌طور واقعی یک انتصاب لو رفته و افتضاح‌آمیز است.

سؤال این است که آیا خامنه‌ای خواهد توانست بر بحرانها و تنشهای ناشی از جراحی و کوچک کردن قاعدهٔ قدرت، در وضعیت انفجاری کنونی، غلبه کند یا این دور آخر او و گماشته‌اش خواهد بود؟ 

اشتراک:

مطالب مرتبط:

3333

پخش زنده سیمای آزادی

Popular Posts

مسعود رجوی-۲۲بهمن ۱۴۰۱: «اتوبوس مجانی» استبداد و وابستگی با سرنشینان ساواکی، آزادیخواهان و ...

مسعود رجوی: درماندگی بچه شاه از «سلطنت انتخابی» تا «فراسوی» سلطنت و جمهوری

مسعود رجوی: درماندگی بچه شاه از «سلطنت انتخابی» تا «فراسوی» سلطنت و جمهوری

توییتر اختر شبانه

پیام مسعود رجوی در دومین سالگرد انقلاب ضدسلطنتی

برچسب‌ها

۱۰شهریور ۱۲اردیبهشت ۱۳آبان ۱۴اسفند ۱۶آذر ۱۷ژوئن ۱۷شهریور ۱۸تیر۷۸ ۱۹بهمن۴۹ ۱۹بهمن۶۰ ۱۹فروردین۹۰ ۲۶مهر ۳۰تیر ۳۰خرداد ۳۰دی ۳۰فروردین ۳۰مهر ۳ژوئیه ۴خرداد ۵ مهر ۸ مارس آب آبادان آتش بس آتش سوزی آخوند کاشانی آخوندی آذربایجان آرژانتین آری به جمهوری دمکراتیک آزادی آزادی بیان آزادی هدایتگر مردم آزادیخواهان آژانس اتمی آستان قدس آستفیک آسوشیتدپرس آشنایی با شورای ملی مقاومت آشنایی با مجاهدین آفریقا آقازاده ها آگاهی آلبانی آلبرتو نیسمن آلترناتیو آلمان آلودگی هوا آمریکا آموزشی آموزه تاریخی آموزه سیاسی آموزه فلسفی آنالیا آنتورپ آنتونیو گوترز آندرانیک آهنگساز ابراهیم ذاکری ابراهیم مرادی ابواحسن صبا اپورتونیسم اپوزیسیون اتحاد اتحاد ملی اتحادیه اروپا اتمی اتوبوس خوابی اجباری اجتماعی احتکار احزاب سیاسی احمد رئوف بشری دوست احمد رضایی احمد مقدم احمد وحیدی احمدرضا جلالی اخبار اخبار جعلی اختلاس اختناق ادبیات اراذل اربعین ارتجاع ارتش آزادیبخش ارتش آزادیبخش ملی ایران اردشیر زاهدی ارز ارژنگ داوودی ارمنستان اروپا ارومیه اژه ای استاد استان استبداد استبداد دینی استثمار استراتژی استراتژیک استعمار استقلال استقلال آمریکا استکهلم اسدالله اسدی اسفند۹۸ اسکاتلند اسکاندیناوی اسلام اسلام انقلابی اسلامشهر اسماعیل خطیب اسماعیل شریف زاده اسناد اسیر جنگی اشپیگل اشرف اشرف پهلوی اشرف رجوی اشرف هادی اشرف۳ اشغالگر اصغر بدیع زادگان اصغر بدیع‌زادگان اصغر مهدیزاده اصفهان اصلاح طلب اصلاح طلبی اصلاحات اصلاحات ارضی اصلاح‌طلب اصولگرا اطلاعیه اعتراض اعتراض سراسری اعتراضات اعتراضات سراسری اعتصاب اعتیاد اعدام اعدام بنیانگذاران مجاهدین اف ای تی اف افتخار افسانه افشاگری افطار افغانستان اقتصاد اقتصادی اکبر صمدی الکساندر مدوید الله قلی خان المپیک امام جعفر صادق امام حسن عسکری امام حسن مجتبی امام حسین امام رضا امام زمان امام زین العابدین امام سجاد امام صادق امام محمد باقر امام موسی ابن جعفر امام هشتم امام هفتم امجدیه امیرپرویز پویان امیرخیزی امیرکبیر انتخاب انتخابات انتخابات قلابی انتخابات۱۴۰۰ انجمن نجات انجمن نجاست انجیل اندیشه اندیکا اندیمشک انسان انسانیت انفال انفجار امیا انفجار حرم امام رضا انقلاب انقلاب ۵۷ انقلاب اکتبر انقلاب ایدئولوژیک انقلاب دمکراتیک انقلاب سفید انقلاب صنعتی انقلاب ضد سلطنتی انقلاب فرهنگی انقلاب کبیر فرانسه انقلاب مشروطه انقلاب نوین انقلابی انقلابیون انگلستان انگلیس اوباش اوریانا فالاچی اوکراین اومیکرون اوین اهواز ای ایران ایتالیا ایدئولوژی ایذه ایران ایران آزاد۲۰۲۱ ایران آزاد۲۰۲۲ ایران اینترنشنال ایران فردا ایران گیت ایران مرز پرگهر ایرانیان ایلیرمتا اینترنت ایندیپندنت اینستاگرام أزادی بازجو بازرگان بازگشایی مدارس بازنشستگان بازیگر بالکان بانک بحران بحران آب بختیار بدهی برانداز براندازی برجام برف برق برلین برنامه ۱۰ ماده ای بسیج بسیجی بعثت بکتاش آبتین بگو نه بلژیک بلوچستان بمب اتمی بنان بند۲۰۹ بنزین بنی صدر بنیاد برکت بنیاد فرانس لیبرته بنیادگرایی بنیانگذاران سازمان مجاهدین بوچا بودجه بودجه۱۴۰۰ بودجه۱۴۰۱ بورس بویراحمد بهار بهبهان بهداشت بهرام عالیوندی بهرام عین اللهی بهزاد معزی بهشت زهرا بی بی سی بیانیه بیت کوین بیرجند بیروت بیژن جزنی بیژن مفید بیسواد بیکاران بیکاری بیوگرافی پابلو نرودا پارلمان اروپا پاریس پاسارگاد پایداری پدرطالقانی پرچم پرس تی وی پرستاران پرواز بزرگ پروپاگاندا پرویز خزایی پروین اعتصامی پمپئو پناهندگان پوریای ولی پول پهباد پهلوان پهلوان فیلابی پهلوی پیام پیامبر پیروزی پیشتاز پیک پنجم پیک شادی پیک ششم پیمان جبلی تابلو تاریخ تاریخ ایران تاریخ ا یران تاریخ اسلام تاریخ ایران تاریخ بیداری ایرانیان تاریخ جهان تاریخ شفاهی تاریخ فرانسه تاریخ مشروطه تاریخ معاصر تاریخچه مجاهدین تاریخساز تاریخی تاریکی تاسوعا تاکتیک تئاتر و سینما تأسیس سازمان مجاهدین تبریز تبعید تبیین جهان تجارت تجزیه تحریف تحریم تحریم انتخابات تحصیل تحلیل سیاسی تخت جمشید تختی تخریب ترامپ ترانه ترک تحصیل ترور تروریست تروریستی تروریسم تروریسم دولتی تریتا پارسی تشکیلات تشکیلات بیرون زندان تشیع تصنیف تظاهرات تفسیر تکامل تلگرام تلویزیون تمدن ایران تنگستان توحید تورم توسکا تولید توماج صالحی توماس سانکارا تهران تهران بزرگ تیرباران ثروت ثریا ابوالفتحی ثقه‌الاسلام جاسوس جام زهر جامعه جامعه المصطفی جان مترکه جاوید رحمان جایزه نوبل جایگاه انسان جدایی دین از دولت جریان اپورتونیستی چپ‌نما جعبه سیاه جعفر کاظمی جعلیات جمشید پیمان جمعه سیاه جمهوری خواه جمهوری دمکراتیک جنایت جنایت علیه بشریت جنبش برابری جنبش تنباکو جنبش جنگل جنبش دادخواهی جنسیتی جنگ جنگ ایران و عراق جنگ جهانی جنگ خلیج جنگ داخلی جنگ روانی جنگ سیاسی جنگ ضد میهنی جنگ قدرت جنگ کثیف جنگل جنگل تراشی جوانان جهاد کشاورزی جهان چارلی چاپلین چپ نما چپاول چریک فدایی چریکهای فدایی چماقداری چه باید کرد چه گوارا چهارشبنه سوری چهارمحال بختیاری چین حبیب خبیری حبیب خدا حبیب‌الله بدیعی حج حجاب حجت زمانی حزب توده حزب جمهوری حزب رستاخیز حزب‌الله حسن اشرفیان حسن ظریف حسن ظریف ناظریان حسن فیروزآبادی حسن نوروزی حسین امیر عبداللهیان حسین دهلوی حسین طائب حسین فارسی حسین فاطمی حسین گل گلاب حسینیان حشدالشعبی حضرت زینب حضرت علی حضرت فاطمه حضرت محمد حضرت معصومه علیها سلام حضرت مهدی حقوق حقوق بشر حقوق زنان حکایت حکومت حکومت علی حکومت نظامی حماس حمایت حمله خارجی حمید اسدیان حمید لاجوردی حمید مصدق حمید نوری حنیف عزیزی حنیف نژاد حنیف‌نژاد حوزه خائن خاتمی خاش خاطرات خاطرات زندان خاطرات سیاسی خامنه ای خامنه‌ای خانواده خانواده شفایی خاور میانه خاوران خاورمیانه خبرگان خبرگزاری خبرنگار خدا خدیجه خرمشهر خسرو گلسرخی خشک سالی خشونت خصوصی سازی خط فقر خطر خلق خلقت انسان خلیفه خلیل رضایی خمینی خواننده خواهران میرابال خودروسازی خودکشی خودمختاری خوزستان خیانت دادخواهی دادگاه دادگاه مردمی آبان دارو داستان دانش آموز دانشجو دانشگاه دانشگاه تهران دانشمند دانشیان دانیل میتران داوود باقروند داوود رحمانی دبیر کل سازمان ملل دجال دختر آبی درگذشت دروغ دزدی دستمزد دفاع مقدس دفاعیات مجاهدین دکتر حسین گل‌گلاب دلار دلتا دلوار دمکراتیک دمکراسی دمکراسی خیانت شده دوباره می‌سازمت وطن دوران آماده باش دورس دولت دهخدا دهقانان دهه ۶۰ دی دیالکتیک دیپلماسی دیدار صلح دیکتاتور دیکتاتوری دیکتاتوری سلطنتی دیکتاتوری مذهبی دین دین و مذهب دیوید ایمس دیوید کلیگور ذوالقرنین ذوب آهن رادیو مجاهد رانت راه حل سرنگونی راهرو مرگ رای من سرنگونی رئیس جمهور برگزیده رئیسی رباط کریم رپ اعتراضی رجوی رحمان کریمی رزمناو پوتمکین رزمنده رژیم آخوندی رژیم شاه رسانه رسانه حکومتی رستاخیز رستم قاسمی رسول تبریزی رسول خدا رسول مشکین فام رشنگری رشوه رضا پهلوی رضا خان رضا رضایی رضا شاه رضا شمیرانی رفراندوم رفسنجانی رمزارز رمضان رمضان۱۴۰۰ رمضان۱۴۰۱ رنگ روغن روح‌الله حسینیان روح‌الله خالقی روحانی روحانی مترقی روز جهانی روز جهانی حقوق بشر روز جهانی زن روز جهانی صلح روز جهانی کارگر روز جهانی کودک روز جهانی مبارزه با اعدام روز جهانی معلم روز دانشجو روز معلم روزجهانی منع خشونت علیه زنان روزنامه روس تزاری روسیه روشنایی روشنفکر روشنگری رها بحرینی رهایی رهبر مقاومت رهبری ریاست جمهوری ریچارد رابرتس زادی زاگرس زاهدان زاینده رود زباله گردی زبان زری اصفهانی زلزله زمستان زمین زن زنان زندان زندان تهران بزرگ زندان گوهردشت زندانی زندانی سیاسی زندانیان سیاسی زوربا زهرا مریخی زهره صمدی زیارت زینب زینب پاشا زینب کبری زینت میرهاشمی ژئوپلیتیک ژنرال اودیرنو ژنرال دوگل ژنو ژیلبر میتران سارق انقلاب سازمان چریکهای فدایی خلق سازمان خبات کردستان سازمان مجاهدین سازمان مجاهدین خلق ایران سازمان ملل سال تحصیلی سال میلادی سال نو سال۱۴۰۰ سالن مرگ سانسور ساواک سایبری سپ سپاه سپاه پاسداران سپاه قدس ستار بهشتی ستارخان سخنرانی سخنگوی مجاهدین سراوان سرجنگل سرکوب سرنگونی سرود سرویس جهانی سعدی سعید اقبالی سعید بهبهانی سعید سلطانپور سعید شاهسوندی سعید ماسوری سعید محسن سکولار دمکراسی سکولاریسم سلاح سلطنت سلطنت پهلوی سلطنت طلب سنگسار سواد سوئد سوئیس سوخت بر سوختبران سوریه سولماز ابوعلی سولیوان سونگون سهام سهراب سپهری سی ان ان سیاست سیاسی سیامک نادری سیاوش سیفی سیاهکل سیزده بدر سیستان سیل سیمای آزادی سیمین بهبانی سیمین بهبهانی سیمین دانشور سینما شادگان شاعر شام غریبان شاملو شانگهای شاه شاهزاده شاهنشاهی شب قدر شب یلدا شباهنگ شبکه تروریستی شبکه های اجتماعی شجریان شخصیتهای ایرانی شرایط ذهنی شرایط عینی شریف واقفی شستا شعائر شعار نویسی شعر شعر نو شکرالله پاک‌نژاد شکنجه شکنجه گر شکوفه شمال شورای امنیت شورای مرکزی مجاهدین شورای ملی مقاومت شورای ملی مقاومت ایران شورای نگهبان شورش شوروی شوش شهادت شهدا شهر شهر ری شهر کرد شهر مهران شهرداری تهران شهرزاد احسانی ناطق شهرقصه شهرکرد شهلا حریری مطلق شهیدان شیخ شیخ فضل الله نوری شیخ محمد خیابانی شیر و خورشید شیراز شیطان سازی شیلی شیوا ممقانی صادرات صالح کهندل صدام صدای مجاهد صدور انقلاب صدور بحران صدیقه مجاوری صلح صمد بهرنگی صنایع فولاد صنعت صیاد شیرازی صیانت ضربه شهریور ۵۰ ضرغامی طالبان طالقانی طبری طرح صلح طلسم جنگ طنز سیاسی ظریف ظلمت عارف قزوینی عاشورا عباس داوری عباسقلی صالحی عبدالرضا شهلایی عدالت عدالت در اسلام عراق عرفان عزت الله مقبلی عزیز فولادوند عزیمت از فرانسه عشق عفوبین الملل عقیده عکاسی عکس علم علمی علی علی اکبر اکبری علی اکبر دهخدا علی ربیعی علی صارمی علی صالح آبادی علی مطهری علی میهن دوست علی همتیان علیرضا جعفرزاده علیرضا خالوکاکایی عماد رام عملیات عملیات آفتاب عملیات چلچراغ عملیات مروارید عوام فریبانه عیاران عید فطر عید قربان عید مبعث عیسی آزاده عیسی مسیح غارت غارت و چپاول غرب غلامحسین اسماعیلی غلامحسین بنان غلامحسین ساعدی غلامرضا تختی غلامرضا مسعودی فاجعه فارسی فاز سیاسی فاشیسم دینی فاشیسم مذهبی فاصله طبقاتی فاطمه فاطمه امینی فاطمه زهرا فاطمه صادقی فاطمه مصباح فتانه زارعی فدایی خلق فرار شاه فرانسوا میتران فرانسه فرانکفورتر آلگماینه فرخی یزدی فردوست فردوسی فرشید نصر‌اللهی فرعون فرقه فروش اندام فروغ ایران فروغ جاویدان فرونشست زمین فرهنگ فرهنگی فرهنگیان فریدون مشیری فساد فشافویه فضای مجازی فعال محیط زیست فقر فلاکت فلسطین فلسفه فوتبال فولاد فولاد مبارکه فیزیک فیک نیوز فیلترینگ فیلم سینمایی قاتلان ۶۷ قاجار قاچاق قاسم سلیمانی قاسملو قاضی محمد قالیباف قانون اساسی قانون کار قتل عام قتل عام۶۷ قتلهای زنجیره ای قرآن قرارداد ننگین قرارداد۲۵ساله قربانعلی حسین نژاد. قربانیان قربانیان کرونا قرن پانزدهم قرنطینه قزاق قزلحصار قزوین قضاوت قطعی برق قم قوه قضاییه قهرمان قیام قیام ۲۱دی قیام 57 قیام ۸۸ قیام آبان قیام آبان۹۸ قیام بنزین قیام تنگستان قیام خوزستان قیام دی قیام دیماه ۹۶ قیام دیماه ۹۸ قیام روشنگری قیام سراسری قیام سراوان قیام ضد سلطنتی قیام عراق قیام کارگران قیام۱۴۰۱ قیام۳۰تیر قیصر قیمت کابل کابینه دولت کاخ سفید کارخانه کارگر کارگران کارگردان کارنامه کارنامه سبز کاروان بهار کاریکاتور کاظم رجوی کانادا کانون کانون شورشی کانونهای شورشی کتا صوتی کتاب کتاب اجتماعی کتاب امام حسین کتاب تاریخی کتاب سیاسی کتاب صوتی کرامت الله دانشیان کربلا کربلای۴ کرج کردستان کرونا کریسمس کریمپور شیرازی کسری بودجه کشاورزان کشاورزی کشتار کشتی کشور کشیش کشیش دیباج کشیش میکائلیان کلنل پسیان کلیسا کمیسیون اقتصاد کمیسیون کار کنفرانس کنکور کنگره کوثر کوچک خان کودتا کودتانی فرهنگی کودتای ۲۸ مرداد کودتای ۲۸مرداد کودتای سوم اسفند کودکان کودکان کار کوروش بزرگ کوروش کبیر کولبران کولبری کویت کهشکان کهکشان کهکشان۱۴۰۰ کهکشان۱۴۰۱ کهکشان۱۴۰۳ کهکشان۲۰۲۱ کهکیلویه کی‌را رودیک کیفرخواست گاردین گاندی گرانی گردهمایی گرسنگان گرسنگی گروگان گزارش گزارش خبری گزینه سرنگونی گلرخ ایرایی گلزاده غفوری گلستان گلسرخی گور جمعی گوهر مراد گیسو شاکری لاجوردی لاریجانی لاهیجان لباس شخصی لبنان لرستان لغت نامه لمپن لنین لوازم التحریر لوموند لویزان لوییزا همریش لوییزا هومریش لیبرتی لیبی لیست تروریستی لیست شهیدان مادر شایسته مادران آبان مادران خاوران مارکز مافیا ماکرون مالباخته مالیات ماه رمضان ماهشهر مایک پنس مایکل وایت مبارزات مبارزه مبارزه چیست مبارزه مسلحانه مبعث متروپل مثنوی مجازات مجاهد مجاهدین مجاهدین خلق ایران مجتبی اخگر مجروحان قیام مجلس مجمع عمومی ملل متحد مجید اسدی مجید صاحب جمع محاکمه محرم محسن رضایی محسن زادشیر محسن معصومی محمد اسلامی محمد تهرانچی محمد حنیف نژاد محمد حنیف‌نژاد محمد خدابنده‌لویی محمد ری شهری محمد زند محمد سیدی کاشانی محمد صادق محمد ضابطی محمد کاظم محمد کرد زنگنه محمد محدثین محمد مخبر محمد مهدی اسماعیلی محمدباقر شفتی محمدرضا ایرانپور محمدرضا سعادتی محمدرضا قرایی آشتیانی محمدعلی توحیدی محمدعلی حاج آقایی محمود رویایی محمود عسگریزاده محمود مهدوی محیط زیست مدارس مدرس مدرک تقلبی مدیا مذاکره مذهب مذهبی مرتجعین مرتضی حنانه مرجان مرد مردم مرز پرگهر مرضیه مرغ سحر مریلند مریم بختیاری مریم رجوی مریم قدسی مآب مریم گلزاده غفوری مزار شهیدان مزدور مزدوران مژگان پارسایی مژگان کوکبی مسجد سلیمان مسجد فاطمه زهرا مسعود احمدزاده مسعود خدابنده مسعود راتبی مسعود رجوی مسعود صفدری مسعود مقبلی مسکن مسیح مسیحی مشروطه مشهد مصباح یزدی مصداقی مصدق مطالبات قانونی مطبوعات معصومه عضدانلو معلم معلمان مقالات مقالات اجتماعی مقالات اقتصادی مقالات تاریخی مقالات سیاسی مقاومت مقاومت ایران مقاومت سراسری مقبره کوروش مکه ملا نصرالدین ملاقات ملک الشعرا ملی شدن نفت مماشات من اگر برخیزم مناسک حج منافقین منتظری منطقه منوتو منوچهر براتی منوچهر سخایی منوچهر طاهر زاده منوچهر هزارخانی منیره رجوی مواد مخدر موزه قتل عام۶۷ موزیک موسسات خیریه موسسان پنجم موسی خیابانی موسیقی موشک باران موشکی موقعیت انقلابی مولانا مهاجرت مهدی ابریشمچی مهدی دیباج مهدی رضایی مهندسی انتخابات میانجی میتران میتینگ میدان ژاله میدان میلیونی میرزا رضا کرمانی میرزا کوچک خان میرزاده عشقی میکونوس میکیس تئودوراکیس میلاد میلیشیا میلیونی میهن تی وی ناصر دیوان کازرونی ناصر صادق ناصرالدین شاه ناظم حکمت نافرمانی مدنی نامه نایاک ندا حسنی نرگس غفاری نروژ نسرین پارسیان نسل کشی نشریه مجاهد نصرالله زرین پنجه نطنز نظامی نظرسنجی نفت نفتگران نقاشی نقدینگی نمایشگاه نمایشنامه نماینده نورمراد کله جویی الوار نوروز نوروز۱۴۰۰ نوروز۱۴۰۱ نوروز۱۴۰۳ نوروز۱۴۰۴ نوروز۹۹ نوری علا نوید افکاری نویسنده نهضت ملی نیروی انتظامی نیروی قدس نیشکر هفت تپه نیکسون نیما یوشیج نیمه شعبان نیویورک تایمز واشنگتن واکسن واکسن برکت واکسن چینی واکسن فایزر واکسیناسیون ورزش ورزشکاران وزارت اطلاعات وزارت خارجه وزرات اطلاعات وطن وفات ولادت ولایت فقیه ولی فقیه ولی‌الله فیض‌مهدوی ویتنام ویروس ویکتور خارا ویلیام هزلیت وین هائیک هوسپیان مهر هاشم خواستار هالیوود هامبورگ هایک هوسپیان مهر هجرت هجرت بزرگ هزارخانی هسته ای هلدینگ همایون کهزادی همبستگی همدان همیاری هنر هنرمند هواپیمای اوکراینی هورالعظیم هیتلر یادواره یارانه یاسرعرفات یروم ستاقیان یزدی یعقوب ترابی یغمایی یک شاخه گل یوسف نوری یونان یونایتد پرس یونسکو FATF

بازدید از وبلاگ

473848

مانور بزرگ جنگی سیمرغ رهایی ارتش آزادیبخش ملی ایران