۲۰فروردین۱۴۰۱
کشف گورهای دستهجمعی در بوچا
ولع مماشات با جنایت، جهان ما را به گروگان میگیرد. چشمهای مماشاتگر، پلکهایش را بر جریان جنایت میبندد تا ترانزیت دلار و نفت و یورو متوقف نشود.
مردمان پایدار، مردمان مقاوم، مردمان صلحجو و زندگیخواه، گروگانهای منافع کارتلهای قدرت و قربانیان ولع جنایت میشوند.
جنایت در «بوچا» نزدیکترین زمان است. بهراستی جنایت در اوین، گوهردشت، قزلحصار، عادلآباد و دیزلآباد در دههٔ ۶۰ و تابستان ۶۷ با کدام سکوت و چشمان بستهٔ کارتلهای قدرت و مفر و امتیاز مماشات با ملایان نشسته بر چاههای نفت محقق شد؟
قتلعام مردم سوریه و عراق با ماشینهای ترور حکومت ولایت فقیه، با کدام چشمان بسته و امتیاز مماشات میسر شد؟
قتلعام قیامکنندگان آبان ۹۸ در ایران اشغالشده با چند ده چشمان بسته در راهروهای آپارتمانهای صاحبان سیاسی جهان، زیرسبیلی رد شد؟
دیکتاتوریهای موروثی و پشتاپشت در این کرهٔ خاکی با چندین حامی و مماشاتگر قدرتمند، زدوبند دارند که این سرسلسلههای قتلعام، ترور، فقر، استثمار و تباهی و فساد، سرچشمهشان بند نمیآید؟
بهنظر میرسد جنایت قتلعام در شهر «بوچا» ی اوکراین، تلنگری بر وجدان رسوبشدهٔ جهان سیاستزده است. رسانههای جهان با وجود گسترهٔ ارتباطات نگذاشتند لااقل این یکی در سایهٔ سکوت مماشات، دفن و پنهان شود. همین جریان قوی ارتباطات توانست آنچه را که در بوچا پردهبرداری شد، به نگاه و به وجدان بیدار دنیا برساند. اکنون ارتباطات توانسته است تمامیت جنایت را مصور و نمایان و گویا کند. همینش هم راه گریز را بر صاحبان مماشات و لابیهای قدرت بسته است. اکنون این مردمان قربانی و شاهدان جنایت هستند که دنیا را در هر لحظه نمایشگاه آثار جانیان و قاتلان میکنند. چنین قدرتی است که نگذاشت قتلعام در بوچا همچون قتلعام در اوین و گوهردشت و... بیسر و صدا پوشانده و اسیر بایکوت منافع قدرت و رسانههای خدمتگزار شود.
در همین راستا، سخنرانی ولادیمیر ولنسکی در شورای امنیت سازمان ملل، خطابهیی بود به آنان که با حق وتو، خودشان را محق زیر پا گذاشتن حق آزادی، حق زندگی، حق صلح و نقض حقوقبشر جهانیان میدانند.
زلنسکی شاید برای اولین بار است که در هیأت رئیس یک کشور، ولع قتلعام و ولع مماشات با جنایت را به چالش کشید.
زلنسکی با دادخواهیاش در شورای امنیت، برای نخستین بار ضرورت احساس مسئولیت جهانی را در قبال گهوارهٔ زمین گوشزد کرد. او هشدار داد که این جنایتها و قتلعامها در گوشه و کنار جهان، پشت و پناهی در همین جهان داشته و دارند. او خطاب به صاحبان قدرت و تصمیمگیری، ندای صلحخواهیِ مردم اوکراین را بهعنوان نمادی از حق صلحخواهی مردم جهان، تبدیل به یک فراخوان و بیدارباش همگانی نمود.
زلنسکی برای نخستین بار بر ضرورت برپایی یک شورای امنیت جدید تأکید نمود. شورایی که مشغلهاش برچیدن جنگها و جنایات در دنیا و گستردن صلح و عدالت و آسایش باشد.
اما آنچه که ولنسکی و وجدانهای بیدار را در سازمان ملل و دیگر نقاط جهان به ضرورت دگراندیشی در مبانی سیاست جهانی رهنمون شده است، همبستگی بینظیر ملیِ مردمانی است که مقاومت، پایداری، حماسه، رزمندگی و شوریدگی را در برابر تجاوز و اشغالگری، به مشعلی روشنگر و برانگیزانندهٔ وجدان بشری و غبارروبی از فضیلتهای انسانی نموده است.