۱۵دی۱۴۰۰
سمفونی مقاومت - قسمت ۳
سمفونی مقاومت –سیری در ترانه سرودهای مجاهدین خلق ایران – قسمت سوم
با برنامه دیگری از رادیو مجاهد با شما هستیم.
این برنامه به معرفی کتاب سمفونی مقاومت می پردازد که نوشته مجاهد صدیق محمد سیدی کاشانی از زندانیان سیاسی زمان شاه است .
این کتاب مروری است بر تاریخچه شکل گیری سرودهای سازمان مجاهدین خلق ایران.
و با سرودهایی که از بطن مبارزه و نبرد نیروی پیشتاز در ایران زمین متولد شده و حماسههای مقاومت و ایستادگی سرفرازانه در زندانها و شکنجهگاه های شاه و شیخ را نوید می دهد آشنا می شوید.
اکنون به قسمت سوم این برنامه توجه کنید.
زندان قصر سال ۱۳۵۱
پراکنده کردن زندانیان سیاسی
زندان قصر به دانشگاه انقلاب برای دانشجویان و جوانان تبدیل شده بود. آنها به زندان میآمدند وطی چند ماه، انواع آموزشها را فرا میگرفتند و آن را به بیرون و به جامعه منتقل میکردند بدین ترتیب جبهه مقاومت مسلحانه را تقویت میکردند. طبیعی بودکه رژیم شاه نمیتوانست این وضع را تحمل کند، بنابراین در مهر۵۱ تصمیمگرفت این جمع بزرگ را از هم بپاشد.
در ۴ آبان ۵۱ اولین دسته زندانیان را به زندان مشهد فرستاد. چند روز بعد عدهای را به زندان عادلآباد شیراز و شماری را به زندان تبریز و اندکی بعد، بخشی را به زندان اصفهان و گروهی را هم به زندان برازجان که شرایط دشوارتری داشت، فرستاد. درجریان این انتقالها، من هم همراه با شماری ازمجاهدین و فداییها، روز 5 آبان ۵۱ به زندان مشهد منتقل شدیم .
در زندان مشهد یکی از اولین کارهای ما راه اندازی شب شعربود. در سال۵۲ با یکی از هواداران مجاهدین که در ارتباط با سازمان در مشهد دستگیر شده بود، آشنا شدم. متوجه شدم طبع شعر دارد، تعدادی از شعرهایش را برایم خواند، او را ترغیب کردم واردکار سرود ساختن شود و پذیرفت.
او شروع به کسب آموزشهای سازمان کرد. طی چند هفته مطالبی تاریخی درباره مبارزات بردگان و دهقانان و کارگران و هم چنین نظرگاه اسلام انقلابی و تاریخ انقلاب مشروطیت به او آموزش داده شد و بعد تاریخچه سازمان را برایش گفتم. او تحت تاثیر این آموزشها، ابتدا شعر میهن شهیدان و سپس اشعار دیگری سرود. شعرها برایآن که تبدیل به سرود شوند توسط جمعی ازمجاهدین بازبینی وپرداخت شد.
بعد از انقلاب ضد سلطنتی، سرود میهن شهیدان را زنده یاد استاد مرتضی حنانه از برجستهترین موسیقیدانان ایران برای ارکسترسمفونیک وگروهکر تنظیمکرد.
شادروان مرتضی حنانه از اولینکسانی بودکه ارکسترسمفونیک را در ایران بنیان گذاشتند .
وقتی این سرود را برای تنظیم نزد استاد مرتضی حنانه بردیم. او با ابراز علاقه نسبت به مجاهدین و آرمانشان، بدون هیچگونه چشمداشت، تمامی زحمات این سرود را از ساختن مقدمه با شکوه و زیبا تا نوشتن نتها برای سازهای مختلف و هماهنگی اعضای ارکستر و نظارت بر اجرا تقبلکرد.
سرودهای میهن شهیدان و کارگر توسطگروه همسرایان رادیوتلویزیون ایران اجرا شدکه در آن زمان هنوز آخوندها برآن کاملا مسلط نشده بودند .
مبارزه یک فن است و قوانین خود را نیاز دارد. شعر و سرود و ترانه مقاومت هم وجهی از مبارزه و قیام است در پردازش انگیزه های مبارزاتی و تعهداتمان نسبت به انقلابیون و مبارزین اسیر در زندانها و پاسداشت خون بناحق ریخته شده شهدا و آزادیخواهان که با شعر و ترانه و سرود یادشان را همیشه زنده و جاوید نگه می داریم.
حماسه ۱۹ بهمن در شعرها و ترانهها و سرودها
یکی ازسرچشمههای زاینده آثارهنری در فرهنگ و تاریخ و هنر ملتها قهرمانان آن ملتها هستند.آنها سمبلها و شاخصهای عزم، رزم، مقاومت، قهرمانی، فداکاری، جانبازی و دلاوری هستند و خودشان فرهنگ سازند. درتجلیل ازآن هاست که حماسهسرایان حماسه میسرایند.
آهنگسازان موزیکها و سمفونیها و ترانههای ماندنی خلق میکنند. مجسمهسازان تندیسهای زیبا به یادشان میسازند و هنرمندان انواع آثار هنری را در یاد و گرامیداشت آنها خلق میکنند. ما هم درگرامیداشت سرداران حماسه عاشورای مجاهدین به سرودها و اشعار و ترانههایی برای این قهرمانان پرداختیم.
پس ازحماسه عاشورای مجاهدین و شهادت سمبل زن انقلابی مجاهد، اشرف رجوی و سردارخیابانی و یارانشان در19 بهمن 60 موجی ازعواطف و شور و غرور مبارزاتی در میان مردم و هواداران و دوستداران مجاهدین برانگیخته شد. عواطفی که انعکاس بخشی از آنها کتابی شد به نام « سردار درشعرشاعران»
ما هم درنهاد سرود وترانه سازمان، تصمیمگرفتیم سرودهایی در جهت بارز کردن شأن و جایگاه قهرمانان این حماسه میهنی تهیه کنیم. تلاشی که به ساخت سرودهای «گل طوفان » و « موسی پیام داد » و « فرمان موسی » انجامید .
حال می خواهیم بدانیم وقتی حماسه یی رخ می نماید چگونه حول آن سرودها و ترانه های مقاومت شکل می گیرد.
حتما شما هم می خواهید با جنبه دیگری از مقاومت که آمیخته ایی از ادامه مبارزه و عاطفه و صیقل دادن اراده ها و خشم مقدس انقلابی است آشنا شوید که چگونه تکوین و حرکت سرودها با بطن قیام ها و اعتراضات و مقاومت ها منطبق شده و لرزه براندام دیکتاتورها می اندازد و در ادامه تکامل خود نهایتا به فروپاشی و سرنگونی راه خود را باز می کند.
پس در این شکل از تکامل مبارزه با ما همراه باشید
سرودهای ارتش آزادی
پرافتخارترین فعالیت نهاد ترانه سرود مجاهدین ساختن سرودهایی درباره ارتش آزادیبخش ملی ایران است. از هنگامی که ارتش آزادی درسال 1366 توسط مسعود تاسیس شد، ساختن اثر پرشکوهی برای این مولود خجسته تاریخ آزادی ایران همیشه دغدغه من و سایرخواهران و برادرانمان در این نهاد بوده است. سرودهاییکه پس از این سال ساخته شده همه تلاشهایی در این راستاست. ازجمله « ارتش تودهها » « خورشید پیروزی»، « رایت شرف »